°C 16

Hokejaši Zeline u reprezentativnom dresu bore se za ulazak u europsku elitu

18.01.2020.

Damir Žbulj

Seniorsku reprezentaciju Hrvatske u dvoranskom hokeju od petka do nedjelje (17. - 19. siječnja) očekuje nastup na Europskom prvenstvu B skupine koje se igra u Luzernu (Švicarska).

Na prvenstvu naša reprezentacija će u grupi igrati protiv Slovačke, Švicarske i Italije (subota), a nakon toga će, ovisno o ostvarenim rezultatima, igrati u grupi za promociju ili grupi za ostanak s nekim od preostalih selekcija na prvenstvu (Bjelorusija, Danska, Portugal i Turska).

Hrvatskoj će ovo biti treći uzastopni nastup u drugoj jakosnoj skupini nakon što je prije šest godina na prvenstvu u Svetom Ivanu Zelini ostvaren rezultat kojim je ostvarena promocija.

Prije četiri godine Hrvatska je u Portugalu završila na sedmom mjestu skupine B osiguravši ostanak, a prije dvije godine u Turskoj borili su se hrvatski reprezentativci za promociju, osvojivši na kraju četvrto mjesto.

Za Hrvatsku će u Švicarskoj zaigrati: golmani Hrvoje Fijucek (Mladost) i Marko Lanović (Zelina), te igrači u polju Christopher Zec (Düsseldorfer HC), Domagoj Ćefko (Racing Bruxelles), Josip Krleža (Concordia 1905 Zagreb), Toni Premilovac (Zrinjevac Zagreb), Petar Hršak, Andrija Hršak, Mario Ilinović, Mihael Posavec, Anže Fujs i Gregor Fujs (svi Zelina).

Samo šestorica (braća Fujs, Zec, P. Hršak, Premilovac i Fijucek) su igrala i prije dvije godine u Turskoj, a od Turske je promijenjeno i vodstvo reprezentacije. Na poziciji izbornika Krunoslava Hrupeca zamijenio je Neven Polak, dok je umjesto trenera Ivana Tomca sada Josip Šomin, bivši reprezentativac koji živi i radi u Njemačkoj, vodećoj naciji dvoranskog hokeja u svijetu.

Prvi cilj na ovom natjecanju je zadržati status u B skupini, a najvažniji cilj je ući u borbu za promociju u viši rang i pokušati izboriti nastup u top 8 nacija.