°C 8

Dva Josipa iz ŽRK Udarnik: Ostvarili smo malo sportsko čudo!

03.04.2018.

Redakcija

Mlade rukometašice Udarnika ispisale su ovog proljeća jedu prekrasnu sportsku priču za Veliku Goricu i cijeli turopoljski kraj. Izborile su prvi, povijesni plasman na završnicu Prvenstva Hrvatske, što nije ranije uspjelo niti jednoj generaciji velikogoričkih rukometašica.

Na posljednjem kvalifikacijskom turniru održanim u našoj Gradskoj sportskoj dvorani, igračice rođene 2002. godine i mlađe, upisale su dva uvjerljiva slavlja, a s ukupno šest uzastopnih pobjeda osigurale su mjesto među najboljim ekipama Lijepe naše, čemu se malo tko mogao nadati prije početka drugog dijela sezone, kad su bile na dnu bez ijednog osvojenog boda.

Velikogorički ŽRK Udarnik će u ovoj dobnoj kategoriji biti jedini predstavnik Zagrebačke županije na završnici PH u Umagu, a ovaj veliki rezultat ostvarile su Karla Brakus, Gabrijela Skrbin, Anja Vučićević, Doris Katalinić, Marija Perković, Lucija Lovrić, Antea Fratnik, Ema Burić, Dora Ciprić, Katarina Čulumović, Matea Josić, Dorotea Filipec, Ana Cerovski, Sara Sremić i Ira Nujić.

Velike zasluge za uspjeh treba pripisati i dvojici Josipa, predsjedniku Mučnjaku i treneru Mesniku, koji su ugradili dio sebe u cijelu ovu priču, tako da im imendan u ožujku nije bio jedini povod za feštu.

Josip Mučnjak ikona je velikogoričkog sporta, dugogodišnji je sportski djelatnik, prvenstveno vezan uz svoj NK Udarnik. Srećom, na nagovor Igora Panadića prebacio se u rukomet i  zadržao do današnjih dana kad polagano može ubirati rezultatske plodove svog rada...

U razgovoru za VG Danas otkrio je pozadinu cijele ove lijepe sportske priče, koja može biti najbolja pozivnica mladim djevojčicama da se odluče posvetiti sportu i rukometu.

''U velikogorički rukomet sam pao s neba. Još do nedavno sam bio voditelj škole nogometa u Udarniku, to je moje domicilno mjesto gdje sam prošao funkcije od predsjednika, direktora, trenera, voditelja škole nogometa. Na molbu Igora Panadića ušao sam u rukomet i sad sam ovdje."

"Na proljeće našeg kluba sam i više nego ponosan. Podigli smo se u seniorskom sastavu, a ovo što je napravio naš pomladak, to je 'šlag na tortu'. Te cure su potencijal na kojeg možemo računati i cijela ta priča nam pomiče limite i za iduću godinu."

 

U Umag se sigurno neće ići turistički...

"Ne robujemo nikakvim rezultatom, uspjeh je što smo uopće u Umagu. No, kakva je trenutna situacija u klubu pretpostavljam kako se može i napraviti nekakav zapaženi rezultat."

Mučnjak je u više navrata istaknuo rad novog trenera Josipa Mesnika, koji je tek prije početka nastavka sezone preuzeo ekipu Udarnika.   

"Trener je bio slobodan. Roditelji djevojaka ga poznaju još iz Lokomotive. Moj je imenjak, zato je i tako kvalitetan trener," našalio se, ali i s punom ozbiljnošću naglasio:

"On je pun pogodak i više sam nego zadovoljan što je ovdje. Način kako vodi utakmice, kako vodi treninge...

"Bit će ga teško zadržati, ali nećemo mu dozvoliti da ode, to je sigurno! Poduzet ćemo sve korake kako bi ostao s nama i iduće sezone."

"Nismo se baš nadali ovakvom uspjehu. Stigle su neke cure iz Lokomotive, koje su se odlično snašle s našim curama. U prve dvije utakmice u Ivaniću smo dobili Umag i Labin i to su nam bile prve dvije pobjede uopće. U Karlovcu smo dobili Murvicu i Karlovac, a doma smo svladali Trešnjevku i Samobor te smo sa šest pobjeda stigli do te završnice. Ambiciozno smo mi krenuli i u jesenskom dijelu sezone. Kvalitetno je bila napravljena selekcija igračica, ali je skoro došlo do kraha. Bivši trener je sam dao otkaz, a dolaskom novog trenera, dolaskom novih cura iz Zagreba jednostavno se napravila odlična, ambiciozna atmosfera, čak i za iduću sezonu."

"Sad kad malo razmislim, lani je naš trener bio s Lokomotivom i nekoliko tih djevojčica na toj završnici. Uz naše cure, idemo vidjeti što će se dogoditi. Već je ogroman uspjeh da smo uopće stigli do tamo, a sve što se tamo napravi to je plus."

Seniorska ekipa također je ovog proljeća napravila iskorak. Odmaknula se od dna drugoligaškog poretka i učvrstila je svoju poziciju u sredini ljestvice!

"Nismo znali koliko vrijedimo. Trener je bio uvjeren u pobjede i na kraju je tako i bilo," dodao je Mučnjak.  

Možda će biti problem i sve njih zadržati na okupu i u narednoj sezoni?

"Atmosfera je izuzetno pozitivna u klubu, imamo to zajedništvo i veliku želju da se nešto postigne. Ne možemo drugačije te cure zadržati. Josipu Nujić nismo mogli zadržati kad ju je Ivanić tražio da im pomogne. Možda to nije njima pomoglo koliko je nama odmoglo. No, čak nas niti to nije koštalo dobrog statusa u Drugoj ligi."

Predsjednik Udarnika zadovoljan je odnosom s Gradom i Zajednicom sportskih udruga Velike Gorice.

''Prije pet godina smo krenuli doslovce bez kune. Zajednica sportskih Udruga nam je platila kotizaciju, pomagali su nam da platimo suce. Krenuli smo od nule pa sad do tih 200 tisuća kuna od Zajednice. Dobivamo pomoć i od Grada i od Županije. I zadovoljni smo. Već je peta godina kako nismo nikom dužni, na pozitivnoj smo nuli!"

Vratili smo se i na nogometne teme...

ŽRK je ostao jedini Udarnik u gradu. Nogometaši su iz nekih svojih razloga početkom ove godine promijenili ime u NK Kurilovec.

"Nisam bio za mijenjanje imena nogometnog kluba Udarnik. On ima svoju povijest zašto se tako zove. Rukometašice ne robuju imenu, nazvale su se po klubu gdje su krenule i ako dođe vrijeme da se promijeni ime, promijenit ćemo ga. Ponavljam, ne robujemo tome, nije to tema koja nas posebno interesira."

Mučnjak je otkrio i ciljeve za iduću sezonu...

''Prvi zadatak nam je zadržati trenera, to će biti temelj za iduću sezonu. On će sam vidjeti hoće li imati perspektive ovdje. Stvarno ćemo ga, što se tiče financija, pokušati zadržati. Perspektive imamo, Uprava se budi, sve je pozitivno i nadamo se kako će se tako i nastaviti."  

Josip Mesnik rođeni je Zagrepčanin koji je u rukometu gotovo cijeli svoj život. Igračka karijera trajala mu je više od dva desetljeća, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu, u Njemačkoj. Trenerski put započeo je prije 20-ak godina, ali se tek 2004. godine, nakon povratka u Hrvatsku, ozbiljnije bacio u trenerske vode.

"Počeo sam u rukometnom klubu Maksimir Pastela, s mlađim dobnim kategorijama. Imao sam dobre rezultate, otišao sam na svoje prve završnice, osvajao puno turnira što u Hrvatskoj što u inozemstvu. Nakon toga me zvala Lokomotiva, dvije sezone sam tamo radio s 2002./2003. godištem. Igrali smo na nekih desetak različitih rukometnih turnira i igrali smo sva finala. Obje godine smo se kvalificirali na završnicu PH. Ispali smo na sedmerce od viceprvakinja Sesveta, a u grupi smo imali Vranjic, višestruke prvakinje Hrvatske. Nismo niti od njih izgubili, odigrali smo neriješeno. S dva remija od prvaka i viceprvaka smo ispali. Neko vrijeme sam pauzirao, zvali su me neki klubovi, ali htio sam malo odmora za sebe. Ostao mi je neki grč u želucu od rada u Lokomotivi. Pružila mi se prilika ovdje u Velikoj Gorici. Pozvali su me iz Udarnika da im dođem pomoći. Nisam znao što me čeka, znao sam da će biti ovdje nekoliko cura s kojima sam radio u Lokomotivi, a znao sam da imaju kapacitet pomoći bilo kojoj ekipi, iako to nisu bile igračice koje su tamo bile u prvom planu."

 

"Od seniorki nisam znao što mogu očekivati. Nekoliko cura je otišlo, ali vidio sam mladu ekipu s kojom se može raditi, modelirati i napraviti nešto," dodao je trener Mesnik, koji ne skriva svoj pobjednički mentalitet, što želi uspješno prenijeti na svoje igračice.  

"Cijeli život imam taj pobjednički karakter. Trener radnik sam, koji voli pokazati kako se nešto treba napraviti. Nisam 'divljak', imam više pedagoški pristup i mislim kako je to dobro upalilo. Pogotovo kod mlađih cura koje se razvijaju još i kao osobe i kao sportašice."

"U cijeloj ovoj priči posebno me veseli rezultat ovih mladih cura 2002. godišta. One će danas, sutra biti nositeljice našeg seniorskog rukometa i veseli me da dobro rade na svakom treningu, da su redovite, kako upijaju sve što im se kaže i kako usvajaju moje zamisli. Naravno, ima poteškoća, ali ih pokušavamo prebroditi na najbolji mogući način."

Mesnik je mladu ekipu koja je izborila završnicu u Umagu preuzeo kad nije imala niti jedan osvojeni bod...

"Ovaj rezultat mladih igračica u ovom proljeću ja bih nazvao iz svoje perspektive malim sportskim čudom! Upisali smo šest pobjeda, puno stvari nam se poklopilo, kohezija među djevojkama, dobar rad, dobra pratnja Uprave i predsjednika, neki rezultati u posljednjem kolu. Na kraju krajeva, uspjeli smo. Odigrali smo fantastične utakmice kojima smo izborili završnicu. Veseli me da smo u Karlovcu jednu jaku ekipu Murvice, koja je u vrhu rukometa Hrvatske u tom godištu, uspjeli dobiti s četiri, pet razlike i da smo izgledali jako dobro na terenu."

 

Mesnik će napraviti sve kako bi se iz Umaga naše rukometašice vratile ponosne na svoj nastup.

"Ovo mi je treća završnica u ovoj generaciji. Imam iskustva. Čeka nas turnirski sistem i neke ekipe puno ovise o par igračica. Neću lagati, tako i mi, jer nemamo širinu na vanjskim pozicijama i 'molim Boa' da mi se neka od njih ne ozlijedi. Na turniru gdje su sve jake utakmice, gdje imate 16 najboljih ekipa od 60, 70 iz cijele Hrvatske. Sve su ekipe kvalitetne, ali ždrijeb se čini dobar i grupa je prolazna. Imamo Zamet, koji je po meni najbolja ekipa u Hrvatskoj, imamo Radnik iz Križevaca kojeg možemo dobiti i Trogir, s kojim se da igrati. Mora nam se poklopiti da odigramo na vrhunskoj razini kako smo igrali i do sada ovog proljeća, moraju nam vratarke biti na visokoj razini. Ako nam se to poklopi i ako uđemo među osam najboljih, to bi bio rezultat kojeg stvarno nismo mogli niti sanjati."

"Mislim kako bi to bila jedna odlična priča i prilika da sve ove cure dobiju dodatnu motivaciju za daljnji rad," posebno je istaknuo.  

Trener je od samog početka imao vjere u mlade cure ŽRK Udarnika.

"Mogu sad biti malo i 'bezobrazan' i reći kako sam nakon prve dvije utakmice, kad sam preuzeo cure, rekao kako ćemo izboriti završnicu. Imao sam osjećaj kako jedino ja u tom trenutku vjerujem u to. Nisam na tome inzistirao, nisam igračicama niti u jednom trenutku to nametnuo kao neki teret, ali sam pokušao iz njih izvući maksimum na svakoj utakmici. Vjerovao sam da možemo napraviti taj iskorak."

Završnica u Umagu će se održati od 4. do 7. travnja. Udarnik je u skupini B, zajedno s ŽRK Trogir 58, Zametom i Radnikom iz Križevaca. U srijedu u 20 sati rukometašice Udarnika igraju protiv Trogiranki (SD Stella Maris), dok će u četvrtak 5. travnja u 9 sati na teren protiv Križevčanki (SD Stella Maris), a u 17 sati protiv Zamećanki (SD Buje).

U skupini A su Lokomotiva, Darda, Đakovo i Hoteli Makarska, u grupi C se Sesvete, Sinj, Liburnija i Multinorm, dok su u skupini D Vranjic, Tvin, Podravka i Murvica.

Prve dvije ekipe iz svake grupe ulaze u četvrtzavršnicu. Finale je na rasporedu u subotu 7. travnja u 13 sati u SD Stella Maris.

 

"Nažalost nećemo stići napraviti neke opširnije pripreme, ali svakako ćemo se spremiti. Pomoći će nam cure iz seniorske momčadi. Raspored u Umagu nam čak ide malo i na ruku, Zamet nam je zadnja utakmica u skupine i za ova prva dva susreta se moramo jako, jako dobro pripremiti, ako želimo napraviti i taj korak više."

Mesnik na svaki trening dolazi iz Zagreba, ali je jako dobro upoznat s našim Gradom.

"Ne stignem provoditi previše vremena u Velikoj Gorici. Imam još i drugih obaveza, radim i individualno s mlađim igračima privatno. Grad znam od prije, igrao sam ovdje s drugim klubovima, imam nekoliko prijatelja koji su igrali u Gorici tako da mogu reći kako poznajem Grad i ovdje se osjećam ugodno."

 (Foto: ŽRK Udarnik Velika Gorica)