°C 26

Županija podržala akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina"

07.06.2017.

majai

U Zagrebačkoj županiji danas je upriličen prijem za renomiranog hrvatskog fotografa Romea Ibriševića, osnivača udruge „Zelene stope“ i inicijatora akcije „Očistimo Hrvatsku od auto-olupina“.

Dosad je, u sklopu spomenute akacije, iz nacionalnih i parkova prirode izvučeno oko 15.000 auto-olupina.

-Poslovica kaže da u prirodi nema ni nagrade, ni kazne, ostaju samo posljedice. Kod nas je nekada bio narodni običaj ostaviti auto u prvom šumarku. Osobno, nikada mi nije bilo jasno zašto se po broju šasije ne nađe njegov vlasnik. Ne treba govoriti da litra motornog ulja zagadi milijun litara vode- rekao je Ibrišević, koji je prvu akciju izvlačenja auto-olupina organizirao u Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“.

-Tijekom samo jednog popodneva pronašli smo ih tridesetak- rekao je.


Akcija se kasnije širila po cijeloj Hrvatskoj, a s vremenom su je podržali i poštari, koji već šest godina, jednom godišnje, izvlače auto-olupine, ali i ostali otpad iz Samoborskoga gorja. Ove je godine, u prigodi Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. lipnja, u suradnji s Hrvatskom poštom, tiskana i prigodna dopisnica koju će dobiti svaki poštar u RH.

-Poštari će na dopisnicu moći upisati lokaciju na kojoj se nalaze auto-olupine i poslati je na adresu Udruge „Zelene stope“, a mi ćemo organizirati njihovo izvlačenje i reciklažu- rekao je Ibrišević koga su u Županiji primili župan Sjepan Kožić i njegova zamjenica Nadica Žužak kojima je tom prilikom zahvalio na podršci.

-Obišli smo već mnoga vrata, pa i ona naših ministarstava, ali razumijevanja je bilo malo. Stoga sam ugodno iznenađen vašim prijemom i podrškom koju ste nam dali. Ako zajedno izvučemo i samo jednu auto-olupinu puno smo napravili- rekao je Ibrišević, predloživši da se u jednu u idućih akcija, baš kao što to čine i poštari, uključe i volonteri iz Zagrebačke županije.


-Zahvalni smo onima koji uklanjaju auto-olupine iz prirode. Kroz naše upravne odjele pripomagat ćemo da se ovakve akcije i dalje razvijaju. Učinit ćemo sve da budemo i njihovi promotori, da nam županija ostane 'zeleni prsten' oko grada Zagreba- rekao je župan.

Dodao je, uz ostalo, da bi i država, napokon, trebala riješiti zakonsku regulativu oko zbrinjavanja otpada.

Prijemu je u ime Zagrebačke županije prisustvovao i Ante Mandarić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.