°C 3

Zaprešić: Proslavljen Dan Branitelja, prisjetili se prvog stradalog kolege

09.09.2019.

Romana Šimek

Proslavljen je Dan branitelja grada Zaprešića. Inicijativom Odbora za zaštitu ratnih invalida i stradalnika Domovinskoga rata obilježava se 8. rujna, na dan kada je 1991. poginuo prvi branitelj zaprešićkoga kraja Mario Brašić. 

- Želja je da ovaj dan postane dan kada ćemo se prisjećati svih koji su poginuli i sudjelovali u Domovinskome ratu - rekao je Damir Horvat, predsjednik Odbora za zaštitu ratnih invalida i stradalnika Domovinskoga rata. Sudjelujući u obrani Hrvatske poginulo je 45 branitelja iz zaprešićkoga kraja. 

- Unatoč višestoljetnoj povijesti, hrvatska država u kojoj danas živimo nastala je u Domovinskome ratu. Hrvati su htjeli svoju državu, nisu htjeli rat, ali su je u ratu izborili i obranili - za svečanosti je poručio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dodavši da su ovakve proslave prigoda za okupljanje i prisjećanje na trenutke "kada je bilo najteže". Rekao je i da su danas pred Hrvatskom brojni izazovi, ali da hrvatske institucije dobro funkcioniraju u zaštiti nacionalnih interesa. 

- Borimo se s ilegalnim migracijama, ali ni na graničnim prijelazima nećemo dopustiti da u RH uđu oni koji bi htjeli provocirati - rekao je Božinović. 

U sklopu proslave Dana branitelja grada Zaprešića položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika poginulim braniteljima, sudionici proslave obišli su spomen sobu udruge poginulih branitelja i bili na svetoj misi, a naposlijetku je upriličena i promocija knjige "Lijepom našom odzvanja vam ime", autora Branka Zbukvića. 

Uz ostale, promociji knjige prisustvovali su gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan i izaslanik Predsjednice RH general Mladen Markač. 

- Ovakvim događajima trebamo pokazati da nismo zaboravili ljude i događaje iz Domovinskoga rata. Netko može manje, a netko više voljeti svoju domovinu, ali nije moralno da ne voliš svoju domovinu, a očekuješ da tvom djetetu domovina osigura bolji život. Bolji život moramo graditi zajedno. Nema prepreka da danas glave opet stavimo skupa i zajedno ostvarimo bolji život - rekao je general Markač.