°C -3

Zagrebačka županija četvrta po broju poduzetnika

16.05.2018.

Vana Pocrnjić

Održan je 16. po redu Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije na kojem su prezentirane analize i gospodarski pokazatelji različitih institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj.

Zagrebačka županija ove je godine osigurala rekordnih 87, 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava što je najviše do sada, za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine.

Na prezentaciji Fine analiza je pokazala da se Županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 45,7 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba, a analiza HGK-a kaže da se Zagrebačka županija nalazi na 2. mjestu s ostvarenim porastom nominalnog BDP-a za 2,4 posto u 2015. godini u odnosu na pretkriznu 2008. godinu.

-Prema broju poduzetnika smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili naši poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje 73,8 posto županijskih poduzetnika. Dok je vrijednost izvoza povećana za 11 % u odnosu na 2015. godinu te je u 2016. godini dosegla 7,1 milijardu kuna na godišnjoj razini- istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Pozitivni gospodarski pokazatelji odrazili su se i na rast zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji za 10,3% u razdoblju od 2011. do 2016. godine – što je najveći rast zaposlenosti od svih županija, a prema zadnjim podacima je i nezaposlenost najniža u posljednjih 25 godina s brojkom od 6885 nezaposlenih u travnju ove godine.

(Foto: Zagrebačka županija)