°C 7

Za napuštene poslovne prostore investitori neće plaćati komunalnu naknadu

08.03.2018.

Redakcija

Vijeće Grada Vrbovca sinoć je održalo izvanrednu sjednicu koja je trajala sat vremena. Vijećnici su se sastali u klupama kako bi raspravili dopunu Odluke o komunalnoj naknadi i Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Proizvodno-poslovne zone Konak Istok II.

Kao što smo pisali u najavi, Galoks-Dragija d.o.o. izrazio je spremnost da u cijelosti snosi troškove vezane uz izradu predmetnog Plana, na način da se Grad Vrbovec ugovorom obveže da se za iznos uplaćenih sredstava umanji obveza plaćanja komunalnog doprinosa za objekte koji će graditi na svom građevinskom zemljištu za predviđenu gospodarsku namjenu. Točku je obrazložio Đuro Turk, viši referent gradskog odjela, nakon čega se vijećnicima obratio i gradonačelnik:

-Jedan od postulata mene kao gradonačelnika bio je da tko god dođe od poduzetnika naša su mu vrata otvorena, pomažemo mnogima, rezultati se već vide, neke stvari još ne možemo objaviti, ali bit će uskoro, to su lijepe stvari za Vrbovec i hvala svima što ste se pojavili na ovoj izvanrednoj sjednici- kazao je gradonačelnik Denis Kralj.Rasprava nije izostala, a dio vijećnika oporbe ukazivao da se donošenjem ovakve odluke pogoduje samoodređenom poduzetnicima, a ne svima te su savjetovali da se ne ide s parcijalnom izradom Urbanističkog plana uređenje već da se napravi plan za cijelu zonu u Konaku. Ipak, svi su vijećnici podržali odluku te donijeli UPU poslovne zone Konak II.

-Smatram u ime HSS-a da ovakav UPU treba podržati, sve smo urbanističke planove do sada podržavali, neovisno od koje je opcije dolazio prijedlog, i molimo Boga da što više investitora dođe u Vrbovec. No moramo biti svjesni da, kad gledamo zonu koju će imati Brckovljani, koja će biti opremljena i infrastrukturno, pitanje je koliko ćemo biti interesantni poduzetnicima kad imamo golu livadu-rekao je Dean Jaić, predsjednik Gradskog vijeća.

Uz kupnju zapuštenih poslovnih prostora, oslobođenje komunalna naknade

Dopunom odluke o komunalnoj naknadi investitorima, vlasnicima i korisnicima Poslovnih prostora, koji se ne koriste i u lošem su stanju te iziskuju velike investicije u sanaciju i obnovu, sada će se olakšati poslovanje tako da će ih Grad Vrbovec osloboditi plaćanja komunalne naknade.

-Ako netko kupi Opik koji stoji prazan sto godina i ruglo je na ulazu u Vrbovcu onda tim ljudima treba pomoći, jer ionako moraju uložiti u uređenje, kupiti to, moramo gledati da će zaposliti ljude, i ta zapuštena industrijska postrojenja su sama po sebi atraktivna, ima zanimanja od strane investitora, moramo pomoći da ih kupe i da se opet razvijamo. Ovo je dopuna od jedne rečenice, ali s tim ćemo postati puno atraktivniji za ulagače-obrazložio je gradonačelnik Kralj.-Ako na mjesto starog postrojenja dođe uslužna djelatnost npr. u "Pevec",oslobađa li se investitor komunalne naknade na tri godine ili jednu godinu. Ako kažemo da nećemo nikoga ograničavati zašto se dopuna odnosi na prostor do 500 kvadrata, a kod "greenfield" investicija nema ograničenja-zanimao se vijećnik Fašaić.

Gradonačelnik mu je odgovorio da je "Pevec" karakteriziran kao zapuštano industrijsko postrojenje, "brownfield" i tako će se tretirati u primjeni dopune o komunalnoj naknadi.

Neprimjereni rječnik na Vijeću

Rasprava je potom krenula u drugom smjeru, a nije nedostajalo ni neprimjerenog rječnika. Što su na početku i na kraju jučerašnje sjednice komentirali i vijećnik Tomljenović upozorivši gradonačelnika da je skrenuo s teme, dok je vijećnik Tvorić na početku pozvao predsjednika Gradskog vijeća da se neprimjereno ponašanje sankcionira.

-Tu se kunemo da hoćemo pomoći poduzetnicima, kunemo se u gospodarstvo, ali se onda bavimo političkim igricama. Molimo predsjednika da počne sankcionirati takve stvari, udaljavati nas vijećnike ako radimo takve stvari i gradonačelnika i zamjenike, sve ostale-pozvao je vijećnik Stjepan Tvorić nakon neprimjerenih riječi u Vijećnici.

Ono što su sami vijećnici primijetili je da bi kultura dijaloga u Gradskoj vijećnici Grada Vrbovca ipak trebala biti na nekoj kulturnoj razini u skladu s demokratskom praksom, jer psovke ili pogrdne riječi među čelnim ljudima lokalne samouprave nisu slučaj u drugim vijećima gradova Zagrebačke županije.

Kralj: Pokušavamo pomoći investitorima

Unatoč raspravama i odluka o dopuni komunalne naknade je donesena, a gradonačelnik Kralj izjavio je kako je siguran u uspjehe gradske uprave u privlačenju investitora.

-Pokretanje industrijskih zona, opremanje i aktiviranje industrijskih postrojenja je pitanje broj jedan Vrbovca. Puno na tome radimo zato smo doveli te mjere i pokušavamo pomoći investitora, uspjeli smo to, Gradip, bivša ciglana, je dobila novog vlasnika, moram priznat da sam ja barem malo zaslužan za to, spojio sam prodavače i investitore. Oni će zaposliti nove ljude,očekujemo da će se to ruglo na ulazu u grad urediti. Puno radimo, možemo se pohvaliti da malih uspjeha imamo i radimo sve što možemo da privučemo investitore-komentirao je na kraju Vijeća gradonačelnik Kralj.