°C -2

Vrbovec: Dananić i Herček dali ostavke

12.02.2018.

Redakcija

Nezavisni vijećnici Grada Vrbovca Darko Dananić i Hrvoje Herček, izabrani s kandidacijske liste grupe birača Hrvoja Herčeka danas su, 12. veljače, podnijeli ostavke na funkcije koje obnašaju u Gradu Vrbovcu, odnosno gradskoj tvrtki Komunalac Vrbovec d.o.o., a na koje su izabrani u dogovoru s vladajućom većinom nakon lokalnih izbora u svibnju prošle godine.

O dvojoj odluci javnost su jutros izvijestili priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:

"Darko Dananić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora Komunalca Vrbovec d.o.o. podnio je ostavku na tu dužnost, a razlog je ostavke neslaganje s odlukama i poslovnom politikom trenutnog vodstva tvrtke i Grada te nemogućnost sudjelovanja u kreiranju iste. Svoje neslaganje s politikom tvrtke kolega Dananić i ja iskazali smo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj nismo podržali izglasavanje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, za koju smatramo da nije dovoljno obrazložena i definirana, jer cijena usluge odvoza otpada nije određena, pa je još uvijek nepoznanica koliko će građane koštati novi način odvoza komunalnog i biorazgradivog otpada.

Iz tog razloga vijećnici nisu mogli podržati navedenu odluku. Ja, pak, podnosim ostavku na mjesto drugog potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Vrbovca na koje sam izabran na konstituirajućoj sjednici u lipnju 2017. godine, na prijedlog većine u Gradskom vijeću. U razvijenim demokracijama praksa je da se takva mjesta daju vijećnicima ili zastupnicima oporbe, što ovaj put nije učinjeno, baš kao ni prethodnih godina kada to nije činio ni tada vladajući HDZ. Ne želim biti primjer loše demokratske prakse i biti sporni potpredsjednik, jer se ne osjećam ugodno na toj funkciji, te svoje potpredsjedničko mjesto nudim oporbi. Isto tako, potpredsjedničko mjesto na mom životnom i poslovnom putu nije nikakva satisfakcija, jer sam u politiku ušao iz želje da doprinesem razvoju grada, a ne kako bih sebi osigurao političku poziciju u vlasti. Čast koja mu je ukazana ulaskom u Gradsko vijeće želim opravdati upravo nepristranošću i nezavisnošću u donošenju odluka te kritičkim stavom.

Na vladajućima je sada da donesu odluku hoće li i nakon ovoga mjesto drugog potpredsjednika Gradskog vijeća dati oporbenom HDZ-u ili će na to mjesto opet postaviti nekog iz svojih vladajućih redova vladajućih (SDP, HSS ili Laburisti) - kažu u priopćenju za javnost Hrvoje Herček i Darko Dananić te dodaju kako će i dalje u svojem vijećničkom radu podržavati dobre odluke svih političkih opcija. Poručili su i kako će odlučno stati protiv nedefiniranih i upitnih odluka za dobrobit građana vrbovečkog kraja jer za to su se zalagali i na prethodnim lokalnim izborima na kojima su i izabrani u Gradsko vijeće Grada Vrbovca. Nezavisni vijećnici vide svoju ulogu kao sponu između vladajućih i oporbe u ulozi korektiva vladajućima, a podrške oporbi, te kao oni vijećnici koji će imati važnu ulogu u donošenju strateških odluka za budućnost funkcioniranja i razvoja grada Vrbovca i njegove okolice.