°C 25

Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU

22.05.2018.

Ivana Crnković

Prva ULO hladnjača koja nije u vlasništvu trgovaca danas je otvorena u Radnoj zoni Rakitovec kraj Velike Gorice. Vrpcu su svečano prerezali proizvođači iz Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci, a svemu je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Gradnja ULO (ultra low oxygen) hladnjače, s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima koja je započeta sredinom svibnja prošle godine vrijedna je 26,2 milijuna kuna (bez PDV-a) i predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće.Većina novca za gradnju, 23,3 milijuna kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, od čega 19,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3,5 milijuna iz državnog proračuna, dok Distributivni centar sudjeluje s 2,8 milijuna kuna.

Otvorenje ovog objekta koji otvara bolje uvjete za proizvođače voća i povrća okupilo je predstavnike svih razina državne vlasti, od lokalne samouprave do saborskih zastupnika iz cijele Zagrebačke županije i izaslanika predsjednika Vlade.

- Puno puta govorimo o poljoprivredi, ima dobrih i loših stvari puno toga ulažemo i financija i truda međutim ponekad rezultati nisu onakvi kako bi mi željeli. Ja osobno smatram da je zapravo ovo način da poljoprivrednici budu sretni i zadovoljni i da je ovo priča koja treba služiti svima kao primjer. Po meni ovo je pravi način kako omogućiti efikasniji konkurentni plasman proizvoda naših poljoprivrednika. Nije sve u poticaju, u tome da nekome date pet ili deset tisuća kuna ovdje ste im zapravo dali alat, mehanizam da oni sami, naravno uz Vašu pomoć, upravljaju sami sa svojim sudbinama i da mogu zapravo biti pozitivniji u svom poslovanju i dobro živjeti od svoga rada-rekao je u svom obraćanju ministar Tomislav Tolušić i pohvalio korištenje sredstva iz EU poljoprivrednog fonda te naglasio kako će biti prilike za još povlačenja sredstva za projekte u poljoprivredi.- 2020. godina je vrlo blizu, novi program donosi nove 2,5 milijarde kuna koje nam stoje na raspolaganju, koje ćemo nadam se pametno utrošiti upravo u ovakve segmente i projekte i stvarno očekujem da će i ova priča zaživjeti i proširiti se na neke nove projekte -zaključio je ministar.

-Za Zagrebačku županiju, a posebno za proizvođače, ovo je poseban dan. Sada su stvoreni uvjeti da naši proizvođači prodaju robu tijekom cijele godine, a ne po niskim cijenama da budu u gubicima. Ovime stvaramo uvjete da mogu solidno zarađivati prodajom voća i povrća, danas se stvari mijenjaju i proizvođači uzimaju svoju sudbinu u svoje ruke-rekao je župan Stjepan Kožić.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je sve ovo plod zajedništva kojeg bi trebalo biti više.-Drago mi je da smo zajedno, ovo se unutra treba popuniti i treba povećati poticaje našim voćarima. Lijepo je kad smo zajedno, kad smo zajedno puno toga možemo napraviti samo moramo biti više zajedno i više normalni, jer ljudi se dijele na bedake i na normalne. Normalne tražim sa svijećom,a sve manje u politici je normalnih ljudi-poručio je s govornice zagrebački gradonačelnik.

-Danas svjedočimo jednom vrijednom projektu, ali treba se prisjetiti kako je i on počeo, prisjetiti se hrabrosti koji su počeli grad 2000-tih i župana Kožića koji je pružio ruku partnerstva i gdje se zajedno krenulo u ovakav projekt. Prisjetit ću se i 2009. kada su ondašnji ministri Pankretić i Šuker bili, tada smo pod orahom potpisali dokument koji je rezultirao ovakvim projektom. Sada u ovo treba uvezati našu poljoprivredu, dobro se organizirati i plasirati na tržištu. Želimo da svi zajedno budemo partneri i dalje, i kasnije idemo u sljedeću fazu razvoja distributivnog centra-poručio je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Na dovršetak ovog projekta posebno je ponosan direktor Distributivnog centra.-Ovime smo omogućili našim proizvođačima preduvjete za plasman kako na domaćem tržištu tako i na tržište Europe. Zahvaljujući našim osnivačima zagrebačkoj županiji, Gradu Velikoj Gorici i proizvođačima stvoreni su preduvjeti za zaokruživanje cijelog projekta izgradnje ULO-hladnjače u koju je moguće pospremiti 3000 tona voća i povrća-rekao je direktor Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac zahvalivši se svim sudionicima, od osnivača do izvođača radova.

Dovršenjem druge faze projekta zadovoljni su i proizvođači, jer uz Grad (15,6%) i Županiju (79%) suvlasnik Distributivnog centra je Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci (4,4%).

-Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci je ujedno prva proizvođačka organizacija u sektoru voća i povrća u RH i ponosni suvlasnik Distributivnog centra s Gradom Velikom Goricom i Zagrebačkom županijom. Bez međusobnog pomaganja ne bi došlo do realizacije ovog projekta te im neizmjerno hvala. Nama proizvođačima ovo daje mogućnost daljnjeg razvoja, kako kroz sadnju tako kroz plasman robe na tržište EU. Sve ovo već sada nam omogućava sklapanje ugovora o plasmanu robe godinu dana unaprijed, također u kratkom roku namjeravamo zaposliti 20-ak radnika u centru i ojačati poziciju na tržištu-rekao je predsjednik Udruge Zagrebački voćnjaci Mario Di Giusti koji se i sam bavi proizvodnjom voća.Osim najmodernije ULO tehnologije Distributivni centar ima opremu za sortiranje i pakiranje koja omogućava da se roba pakira po strogim IPS standardima. Nakon otvorenja red je na proizvođačima iz Zadruge da napune novu hladnjaču domaćim voćem i povrćem. 

Galerija slika

Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU Voće i povrće iz Rakitovca lakše će do tržišta EU