°C 11

Vijećnici usvojili prvi rebalans Proračuna

06.02.2018.

Ivana Crnković

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca donesene su I. izmjene i dopune Proračuna Grada za 2018. godinu. Time je Proračun uvećan za 3 posto u odnosu na temeljni proračun donesen u prosincu.

Iako je točka bila više "tehničke prirode" rasprava nije izostala, a oporba je isticala ne znaju na što će se uprihodovana sredstva trošiti.

-Razlog izmjenama je novo ustrojstvo u Gradu, pa smo morali promijeniti organizacijsku klasifikaciju. U temeljnom Proračunu smo planirali četiri razdjela, a novo ustrojstvo je bilo koncem prosinca gdje smo ta četiri razdjela skupili u dva, odnosno razdjel Upravnog odjela za financije i gospodarstvo i Službu za opće poslove i djelatnost. Tu su se pojavili rashodi, a vidimo da ćemo dobiti prihod od poreza na dohodak, povećali smo prag konzervativnosti, pa smo s onih 3 milijuna kuna od povećanja poreza na dohodak koliko je planirano došli na na 5,4 milijuna povećanja-pojasnila je privremena pročelnica Ljiljana Petanjek.Od promjena 1,7 milijuna kuna od poreza na dohodak s ovim prvim izmjenama se raspoređuju u kapitalne investicije, 270.000 kuna je otišlo na tekuće rashode poslovanja. Od kapitalnih investicija 1 milijun kuna namijenjen je za kupnju zemljišta za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, energetska obnova odmarališta Nerezine uzima 80.000 kuna, za vrtić je povećan iznos na 150.000 kuna, objekti za javne namjene uzimaju 135 tisuća kuna i 70 tisuća kuna za legalizaciju objekta u Nerezinama.

-Izmjenama ovaj Proračun iznosi 54,9 milijuna kuna i 3% je veći u odnosu na temeljni plan-dodala je Petanjek.

Prvi se za raspravu javio Damir Fašaić kritizirajući kako je Gradska vlast stavila povećanje "kada ne znaju koliki će biti prihod od poreza na dohodak". Naveo je kako i nije specificirano za koju kupovinu zemljišta su prenamjena nova sredstva prihoda.

- Koja kupovina zemljišta? Iz proračuna koji se planira za godinu moramo imati neku ideju, a ne da ne znamo za što ide milijun kuna i je li taj prihod od dohotka konačna brojka-rekao je za govornicom Damir Fašaić na što je uslijedio i gradonačelnikov odgovor.

-Prihodi rastu, ne možemo znati koliki će biti u godini dana, ne želimo se zaletavati. Ako bude više novaca radit ćemo nogostupe koji su projektirani, ništa ne bude pobjeglo. Moram reći da smo imali tri promjene zakona o financiranju jedinice lokalne samouprave u četiri godine. 'Ajmo to malo čuvati, možda se opet promijeni zakon pa to izgubimo, kad novac dođe idemo ga trošiti na razborit način, na nešto što doprinosi razvoju, sve ćemo stići-odgovorio je gradonačelnik Denis Kralj. Naveo je i kako ima više potrebe za kupnjom zemljištem, no nije uvijek dobro govoriti gdje će se kupovati jer bi cijena brzo mogla porasti.-Ako i kada bude potreba kupnje određenog zemljišta vi ćete u Gradskom vijeću to znati i dići ćete ruke za ili protiv-dodao je gradonačelnik.

-Mislim da je rebalans u siječnju način ozbiljnog pristupanja Proračunu, HDZ se smije, jer se kod njih trošilo i trošilo, pa se peglalo na kraju godine, a tko je bio protiv rebalansa bio je protiv grada, a sve se vodilo na način da je bivši gradonačelnik radio kak' je htio. Mislim da bi trebali podržati ovaj rebalans-poručio je vijećnik Tihomir Antolković.

Ponukan njegovim riječima, nakon što je Antolković rekao kako je prošlo 45 dana od donošenja Proračuna Grada Vrbovca, za govornicu je stigao vijećnik HDZ-a Mijo Mijatović.

-Mislim da je to neozbiljno razmišljanje, podržavam intenciju gradonačelnika da poboljša stvari,ali ako ćemo svaki mjesec raditi rebalans ne možemo dugoročno planirati, raspisati radove ili drugo. Proračun dugoročno planira razvoj grada i nakon 45 dana je smiješno raditi rebalans. Cijenim intenciju kupnje zemljišta za projekte, ali kako da podržimo odluku, a ne znamo za što. Podržali smo u prosincu proračun i rekli zašto i kako, ali i da ćemo pratiti što se radi. To nije dobro-bio je stav vijećnika Mijatovića.Gradonačelnik je istaknuo kako rebalans nije uslijedio zbog neorganizacije već sistematizacije, radi četiri gradska odjela preustrojena su u dva odjela. Vijećnik Fašaić potom je ponovno došao za govornicu i istaknuo kako se dio sredstva mogao prenamijeniti za poljoprivrednike.

-Ne osporavam da su bili dobri projekti koje smo podržali, ali ovdje nam je argument da se ne zna na što će 1 milijun kuna potrošiti, pa je taj iznos stavio za kupnju zemljišta. Moglo se dati više 100 tisuća kuna za poljoprivrednike da ih se potakne, pa kooperacija s Podravkom možda se moglo stimulirati za sadnice ili nešto. Za svaku kunu bi bilo dobro da znamo što se ulaže. Mogli smo staviti i u projektiranje milijun kuna, ali ne znamo što će se time projektirati-kazao je Fašaić uz napomenu kako treba "popraviti planiranje" da bi se točno znalo za što su novci prenamijenjeni.

Svoje mišljenje dao je i predsjednik gradskog vijeća Dejan Jaić (HSS) ponovivši kako je rebalans "tehničke naravi".

-Možda izgleda nespretno, ali znam da gradonačelnik zna i bavio se ovih mjeseci tim dokumentom i hvala dragom Bogu da ima viška sredstava. Osobno smatram da će biti još rebalansa, prihodi će biti veći od 5 milijuna kuna, ali glavni problem je da napravimo pet nogostupa, pet dvorana, pet igrališta opet je svakog dana sve manje ljudi u Vrbovcu i na tome treba raditi. Treba donijeti programe za vinogradare, tovljače, voćare, temelj prvog rebalansa je tehničke naravi i brzo će se znati namjena za tih milijun kuna i vijećnici HSS-a podržat će rebalans-komentirao je Jaić.

Vijećnik Dananić za kraj je prokomentirao kako je gradonačelnik mogao pričekati s rebalansom, ako nije siguran koliko će biti punjenje od poreza na dohodak, no rebalans je na kraju izglasan s 11 glasova za i tri protiv.