°C 13

Utrostručio se broj oboljelih od gripe

15.01.2019.

Redakcija

Županijski Zavod za javno zdravstvo prošloga je tjedna na području županije zabilježio veliki porast broja oboljelih od gripe.

Naime, u periodu od 7. do 13. siječnja, evidentirana su čak 552 nova slučaja oboljenja od gripe, dok je u tjednu prije tog zabilježeno 165 slučajeva.

Najveći broj novooboljelih zabilježen je na području Dugog Sela gdje su prema podacima Zavoda gripu dobila 144 stanovnika, što čini čak četvrtinu ukupnog broja oboljelih. Povećanje je to za više od 100 novih bolesnika, a najveći broj oboljelih Dugoselaca, njih 70, i ovog se puta nalazi u skupini od 30-64 godine.

Treba istaknuti da se u Dugom Selu nalazi i veliki broj oboljele djece od 1-4 godine, njih 21.

Veliki broj oboljelih evidentiran je i u Velikoj Gorici, njih 105, ili 19 posto zaraženih. U Gorici se također najveći broj oboljelih nalazi unutar skupine 30-64 godine dok se na drugom mjestu nalaze oboljeli u skupini od 20-29 godina, njih 17, a u skupini od 1-4 godine petero oboljelih. Veliku Goricu slijedi Samobor s 95 zabilježeih oboljenja dok je u Zaprešiću od gripe oboljelo 84-ero ljudi.

U Vrbovcu najviše oboljelih među djecom

Grad Vrbovec također broji veliki broj oboljelih, čak 60. Pritom se najveći broj oboljelih Vrbovčana, njih 22, odnosi na malu djecu, odnosno na skupinu od 1-4 godine.

U Svetom Ivanu Zelini zabilježena su 34 nova slučaja gripe od kojih se njih 16 odnosi na skupinu od 30-64 godine te 9 na skupinu od 20-29 godina, dok je evidentiran samo jedan slučaj oboljenja u skupini od 1-4 godine.

Najmanji broj oboljelih u županiji bilježe Ivanić-Grad i Jastrebarsko no i u tim gradovima je brojka znatno porasla.

Značajan porast i u Jastrebarskom

Naime, Jastrebarsko broji 14 oboljelih no u prošloj je evidenciji zabilježen samo jedan slučaj gripe što ukazuje na evidentan porast novooboljelih.

Broj oboljelih od gripe u Ivaniću trenutno je na 16 pacijenata dok ih je do 6. siječnja evidentirano sedam. Pri tome se gotovo svi oboljeli (12) nalaze unutar skupine od 30-64 godine dok djece oboljele od gripe u Ivaniću za sada nema.

Unatoč brojkama Zavoda, pretpostavlja se da su brojke i veće, jer ne zatraže svi pomoć u Domu zdravlja već se liječe doma.

Iz Zavoda podsjećaju da gripa traje od pet do tjedan dana i u načelu je samoizlječiva, ali treba je odležati. Kod uobičajenih simptoma potrebno je nadoknađivati tekućinu, snižavati temperaturu i mirovati. U prvi tren najbolje je ne hitati odmah doktoru jer postoji rizik da ćete zaraziti druge ljude u čekaonici, a on ionako neće moći učiniti više od onoga što možete sami kod kuće.

Osobe koje primijete da im se tjelesna temperatura ne snižava ni nakon tjedan dana ili osjete pritisak u prsima, otežano disanje ili bol u ušima, svakako neka se jave svom liječniku jer to znači da su se razvile komplikacije.