°C 23

U županiji 165 oboljelih: Najviše gripe u Samoboru i Gorici

08.01.2019.

Ivana Ćurić

U Zagrebačkoj županiji rast broja oboljelih od gripe zabilježen je netom prije Božića, a do 8. siječnja prema evidenciji Zavoda za javno zdravstvo ukupno je u svim ispostavama prijavljeno 165 oboljelih od gripe. Najviše njih doktoru se javilo na području Samobora i Velike Gorice.

Najviše oboljelih je iz dobne skupine od 30. do 64. godine života, odnosno 36 posto oboljelih.

Broj oboljelih trenutno je najveći u Samoboru gdje je gripa potvrđena kod 42 pacijenta. Među Samoborcima najčešće su oboljela djeca od 1. do 4. godine života te građani starosti između 30 i 64 godina.

U Velikoj Gorici je prijavljeno 36 oboljelih osoba od gripe. Od toga 18 osoba kod kojih je potvrđen virus gripe je u dobi od 30. do 64. godine života, a njih 14 ima od 20 do 29 godina.

Dugo Selo broji 28 potvrđenih slučajeva gripe, Zaprešić 22, Vrbovec 20, Sveti Ivan Zelina devet, a Ivanić-Grad sedam. Najmanje prijavljenih slučajeva ima za sada Jastrebarsko gdje su liječnici zabilježili tek jedan slučaj gripe.

Naravno, pretpostavlja se da su brojke i veće, jer ne zatraže svi pomoć u Domu zdravlja već se ostaju doma liječiti.

Gripa traje od pet do tjedan dana i u načelu je samoizlječiva, ali treba je odležati. Kod uobičajenih simptoma potrebno je nadoknađivati tekućinu, snižavati temperaturu i mirovati. U prvi tren najbolje je ne hitati odmah doktoru jer postoji rizik da ćete zaraziti druge ljude u čekaonici, a on ionako neće moći učiniti više od onoga što možete sami kod kuće.

Osobe koje primijete da im se tjelesna temperatura ne snižava ni nakon tjedan dana ili osjete pritisak u prsima, otežano disanje ili bol u ušima, svakako neka se jave svom liječniku jer to znači da su se razvile komplikacije.