°C 14

U subotu miran prosvjed mještana Jagnjić Dola

12.09.2018.

Redakcija

Građani Jagnjić Dola, naselja u Svetoj Nedelji, u subotu, 15. rujna, organiziraju prosvjed zbog prestanka radova na izgradnji kanalizacije i nemogućnosti normalnog života uz gradilište.

Kako navode, izgradnja kanalizacije je započela tijekom listopada 2017. godine, a izgradnja glavnog voda i polaganje cijevi završeni su prije pet mjeseci i od tada nema nikakvih radova. Cesta koja povezuje pet naselja je u potpunosti razrovana. Asfalt je uklonjen, cesta je puna rupa i prašine, a njome je unatoč tome pušten autobusni i kamionski promet. 

-Promet je izuzetno velik, stanovnici se guše od prašine (zdravstveni problemi kod ljudi koji inače imaju problema sa dišnim putevima su mnogo izražajniji) i uništavaju se privatni objekti (na objektima su uništene fasade, rolete štekaju, oplatne su pune prašine, senzori i motori na ogradama s daljinskim upravljanjima se učestalo kvare zbog prašine), a automobili stradaju od mnogobrojnih oštećenja od udara u rupe- kazuju uzrujani građani Jagnjić Dola.

Dodaju da su im gradske vlasti obećale da će cestu asfaltirati do 15. rujna te da će prvi priključci građana na kanalizaciju biti odrađeni, no nisu napravljeni ni priključci za sporedne ulice.

Uz to, kada su se stanovnici prijavljivali za priključke rečeno je da će cijena priključka biti oko 3.600 kuna, a nakon što su se građani prijavili za priključke saznali su da će cijena iznositi 5.100 kuna.

-Rečeno je i da će iznos priključka na kanalizaciju moći plaćati na 36 rata, a sada ispada da to neće biti moguće- kažu građani.

Stoga su nakon, kako kažu, brojnih razgovora i sastanaka s gradskom vlašću te nakon mnogo neispunjenih obećanja odlučili održati prosvjed na trgu A. Starčevića u Svetoj Nedelji, s početkom u 8:30 sati.

-Od gradske vlasti se traži hitno rješavanje priključaka i asfaltiranja ulice, kao što je mnogo puta obećano. Sveta Nedelje je nekoliko puta proglašena najboljih gradom za život u Hrvatskoj, a cesta u dužini 2 kilometra se ne može asfaltirati 5 mjeseci nakon završetka radova! Prosvjed će podržati i stanovnici okolnih mjesta koji također ovise o toj prometnici- poručuju organizatori prosvjeda.