°C -3

U Oborovu zabrinuti zbog postavljene bazne stanice

08.02.2018.

Maja Ivčić

Mještani naselja Oborovo u općini Bistra nezadovoljni su nedavnim postavljanjem bazne stanice mobilne telefonije u njihovom naselju. Razloge zabrinutosti iznijeli su na zboru građana koji se ovih dana održao u Oborovu.

Mještani su istaknuli kako suština problema leži u činjenici njihove neinformiranosti o zahvatu teleoperatera, za koji se boje da bi mogao naštetiti njihovom zdravlju, ali i umanjiti vrijednost tamošnjih građevinskih i poljoprivrednih parcela, uz višekratno ponavljanje pitanja o opravdanosti postavljanja antenskog stupa na upravo ovoj lokaciji. Dio ih predlaže da se organizira peticija za preseljenje bazne stanice, u čemu očekuju i pomoć općinskog čelništva.

Iz Općine kažu kako nisu mogli utjecati na postavljanje bazne stanice što prema zakonu nije u njihovoj nadležnosti.

-Načelnik Krešimir Gulić je okupljene informirao kako Općina, sukladno postojećoj zakonskoj regulativi, nema nikakvog utjecaja na odabir lokacije od strane investitora te da ista za navedeni zahvat nije izdala nikakvo rješenje ili suglasnost, budući da one nisu propisane, odnosno da je zahvat izveden sukladno važećem Pravilniku o jednostavnim građevinama – stoji u priopćenju Općine Bistra.

Ipak, Općina je utjecala na to da investitor preseli prvotnu lokaciju bazne stanice na veću udaljenost od stambenih jedinica, a što se tiče brige za zdravstvenu sigurnost obavljena su sva potrebna mjerenja te i sama Općina kupila mjerni instrument, pa će se utvrđivanje štetnosti zračenja svakodnevno provjeravati.

-Mjerenja zračenja pokazala su da su u dozvoljenim granicama, često i manja od zračenja mobitela i rutera, koje svakodnevno koristimo-izvijestili su iz Općine Bistra. 

(foto: Općina Bistra)