°C 14

U dva roka majstorske ispite položio 245 kandidata

08.07.2018.

Ivana Ćurić

Svečana podjela majstorskih diploma, na kojoj su svoju majstorsku diplomu preuzela 162 majstora i majstorica, održana je 4. srpnja u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika. Na jesenskom roku 2017. godine i proljetnom roku 2018. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uspješno je majstorske ispite položilo 245 kandidata.

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora te otvara mogućnosti za daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju.

Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja koja je povezana s istom razinom obrazovanja u zemljama EU te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada.

Jedna od najvažnijih zadaća majstora je i prenošenje stečenih znanja i vještina novim generacijama. Majstorice i majstori imaju značajnu ulogu kao stručni učitelji koji kod mladih ljudi-budućih obrtnika trebaju razviti i poticati osobnu, stručnu i socijalnu kompetenciju te im pomoći da se razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude.

Svečanosti su, uz dobitnike majstorskih diploma, prisustvovali pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu Zagrebačke županije Jadranka Dujić Frlan, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba Katarina Milković, zamjenica glavne tajnice i voditeljica Odjela za obrazovanje HOK-a Mirela Lekić te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko.

Majstorski ispit položila je i vlasnica jednog velikogoričkog pedikerskog salona Ivana Škrablin.

-Imati diplomu u ruci kod mene je probudilo ponosa i otvorilo neke nove prilike u životu. Diploma za mene predstavlja jedno iznimno veliko i dragocjeno postignuće. Imam neke ciljeve koje želim ostvariti i usput želim svoje stečeno znanje prenositi i na druge ljude-rekla nam je Ivana Škrablin, vlasnica salona Le art. Iako živi u Peščenici Ivana je pohađala Srednju strukovnu školu Velika Gorica te je u istom salonu kod bivše vlasnice usavršavala svoje zanimanje kao naučnica, da bi danas svoja znanja ona prenosila na druge i tako osigurala prenošenje vještina u pedikerskom poslu budućim obrtnicama.