°C 11

U Dugom Selu otvorena socijalna samoposluga

28.05.2018.

Vana Pocrnjić

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo otvorena je socijalna samoposluga Košarica svjetlosti.

Vrpcu su prerezali ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Andrea Silvia Hotujac, predsjednik dugoselskog CK-a Josip Svibovec i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

S prvom podjelom artikala i hrane koji su u proteklom periodu prikupljeni, kreće ovaj tjedan, pri čemu će se pojedini artikli dokupiti, najavila je ravnateljica Gordana Kocaj početak rada “Košarice svjetlosti” na adresi Ulica II. gardijske brigade „Gromovi“ br 3.

-Grad godišnje izdvaja preko 5 milijuna kuna za socijalna davanja, od pomoći, za prijevoz, ogrjev… Ali to su novci građana – mi kao vlast samo raspoređujemo onima i gdje je to hitno i potrebito, na pravilan način. Ova samoposluga, gdje ljudi u potrebi moraju doći i uzeti ono što im treba, volio bih da ne moraju, ali u takvoj smo situaciji. Mi svi zajedno smo ovdje da im pomognemo. Bitno je da se svi uključimo“, kazao je gradonačelnik Panian.

Hrana i higijenske potrepštine prikupljat će se tijekom tri tjedna, a u zadnjem tjednu mjeseca će se dijeliti. Kriterij podjele temeljit će se na dosadašnjim uvjetima, a prvenstvo će uvijek imati starije osobe, osobe s teškim kroničnim bolestima i invaliditetom te djeca.

Ako će biti hrane pred istekom ili s kratkim rokom trajanja, osmišljen je model hitnog informiranja korisnika,a prvi će biti putem zatvorenog Facebook profila vidljiv samo prijavljenim korisnicima, drugi putem telefona za one koji ne koriste društvene mreže. Starije i slabo pokretne korisnike i dalje će obilaziti.

-No, opstanak i kontinuirani rad samoposluge ovisit će o suradnji, potpori i donacijama građana, udruga, poslovnih subjekata i jedinica lokalne uprave. Velika očekivanja imamo i od naših brojnih volontera, ali i nekih novih ljudi. Spremnih da svoje vrijeme i trud ulože u animiranje i prikupljanje donacija. Stoga pozivam građane da doniraju prehrambene i higijenske artikle, a poslovne subjekte da postanu povremeni ili, još bolje, stalni donatori kako bi se osigurala što bolja opremljenost naše socijalne samoposluge „Košarica svjetlosti- kazala je ravnateljica Kocaj.

(Foto: Grad Dugo Selo)

Galerija slika

U Dugom Selu otvorena socijalna samoposluga U Dugom Selu otvorena socijalna samoposluga U Dugom Selu otvorena socijalna samoposluga U Dugom Selu otvorena socijalna samoposluga