°C 18

Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati uređene toplice

18.08.2017.

majai

Spas od ljetnih vrućina mnogi su Jaskanci i ove godine potražili na starom bazenu u Svetoj Jani. Ugodna izvorska voda od oko 24 stupnja rashladila ih je ovog ljeta u hladovini Svetojanskih toplica. Dok mlađi skaču i rone, stariji uđu i otplivaju krug te se malo osvježe. No, to je sve što dobiju od toplica koje im je priroda podarila.

-Voda je čista i za osvježiti se je super no ako bi htjeli cijeli dan ostati tu ne možemo jer nema zbilja nikakvih sadržaja. A onaj bazen dolje je zatvoren što je po mom mišljenju baš veliki gubitak za ove ljude i ovaj kraj – rekla nam je gospođa Martina Baruldich koja je iz susjednog Izimja na bazen došla sa svojim sinom.

Na bazen gotovo svakodnevno dolazi i gospodin Željko Rožić iz Prodin Dola. Nedavno je kaže, operirao kralješnicu pa mu plivanje uvelike pomaže, a usput pronalazi osvježenje u vrućim ljetnim danima.

-Ovo je svima spas od ljetnih vrućina. Malo se dođeš ohladiti, tu je udoban zrak uz vodu. Sasvim drugačija temperatura nego kad se odmaknemo samo par kilometara od bazena – kaže.Ovih dana i gužve na bazenu su nešto manje nego proteklih mjeseci kada je velik broj mještana iz okolnih naselja svoj spas od toplinskog vala pronašao upravo u srcu Svete Jane. No, to je i jedino za što ovo mjesto služi – za osvježenje, jer, kako nam kažu oni koje smo tamo zatekli, nemaju drugog izbora.

-Dolaze tu ljudi, pošto su ovaj novi bazen zatvorili nemaju drugog izbora. I tu bi se taj okoliš trebao urediti malo, ali nema za to sluha. Vlasnici zemljišta na kojem je taj bazen nisu zainteresirani da to urede jer im se ne isplati – smatra gospodin Željko.

-Mislim da tu nema smisla postavljati tuševe, nešto uređivati, trebalo bi bolje razmisliti o onom novom bazenu da se opet pokrene, da to neko preuzme – kaže nam gospođa Martina koja je nekad posjećivala novi bazen i tamo provodila ljetne dane.

-Sjećam da smo redovito išli na kupanje, sunčanje, kartali bi se, bilo je i besplatno za školarce jedan dan u tjednu i to sad baš fali. Jer nemaš gdje otići. Sve nam je dosta daleko. Po mom mišljenju ljudi iz cijelog ovog kraja su zakinuti – kaže.

Kao i većinu Svetojanaca i Jaskanaca naše sugovornike žalosti sudbina Svetojanskih toplica – novih bazena koje je nekad posjećivao cijeli jaskanski kraj, pa i gosti iz susjednih Samobora i Karlovca. Svetojanci stoga svoje toplice nikad neće prežaliti.

-Vlasnici zemljišta su tu zatvarali ventile za taj novi bazen, nisu dali vodu, i onda je došel taj koji je došel dole u Janu. Tolko smo godina čekali taj novi bazen dole, par godina je bio otvoren i evo, prodali su ga i nemamo ga više. Tko zna kad će više i biti. Žalosno je to jer neki nemaju toplu vodu pa je izmišljaju i dopeljaju, a mi imamo tu za ovaj jedan kraj i toplice bi jako dobro došle – kazao nam je gospodin Željko i dodao:

-Svi danas gledaju nekakav interes. Obećavaju da budu u gradu Jaski napravili bazen, ali ko bu u gradu to napravil? Nemreju ovoga održati, a di će onda novo? Žalosno za ovaj kraj kaj se to dogodilo.

Galerija slika

Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice Sveta Jana: Kupaju se u starom bazenu, a mogli su imati toplice