°C 20

Štromar u Dugom Selu: 'Novac od uštede na energetskim obnovama ulagat će se u obrazovanje, zdravstvo i nove ceste'

09.07.2019.

Romana Šimek

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Dugom Selu je otvorio obnovljenu zgradu Gradske uprave, posjetio Glazbenu školu i otvorio rekonstruiranu Omladinsku ulicu u Velikoj Ostrni.

Susreo se s gradonačelnikom Dugog Sela Nenadom Panianom, pohvalivši ga da je odmah uvidio kako može koristiti EU-ova sredstva za energetsku obnovu javnih zgrada. U Dugom Selu se energetski obnavljaju dvije zgrade od njih više od 1300 u cijeloj Hrvatskoj (vrtići, škole, bolnice i sl).

-Više od 70.000 djece ići će u škole koje su energetski učinkovito obnovljene, više od 16.000 obitelji stanovat će u zgradama sa smanjenom potrošnjom energije u kojima će biti ugodnije živjeti – zimi toplije, a ljeti hladnije.

Štromar je naglasio da uslijed smanjenja potrošnje energije između 50 i 70 posto, ostaje više sredstava vlasnicima zgrada, općinama i županijama, a to će se ulagati u obrazovanje, zdravstvo, nove ceste i sve što građanima treba.

Istaknuo je kako su gradonačelnici, načelnici i župani prepoznali tu mjeru najavivši da će im krajem godine kroz novi natječaj na raspolaganje staviti još oko 600 milijuna kuna.

Panian je istaknuo da je zgrada Gradske uprave, koja je bila u derutnom stanju, energetski obnovljena s više od 4,5 milijuna kuna. Time su uštedjeli veliku količinu energije, imaju fotonaposku elektranu, novu fasadu, led lampe i sl.