°C 16

Selečki most pred obnovom

09.08.2018.

Redakcija

Stari drveni "Selečki most" u Selcu pored Veleševca potpuno je propao, a unazad nešto manje od 10 godina njime je i zabranjeno prometovanje. Bio je najkraća ruta za Posavce koji su preko mosta ulazili u Turopoljski lug, a njime prema Pešćenici i dalje prema Vukomeričkim goricama. Umjesto 10 km zbog zatvorenoga mosta trebalo bi prijeći i pedesetak, a zbog čega su i brojni stanovnici Posavine zapustili svoje vinograde i posjede s druge strane rijeke Odre.

Nakon "trogodišnje birokratske Golgote", kako ju je nazvao zamjenik župana Hrvoje Frankić, ovoj situaciji se ipak nazire kraj jer je za novi most izdana građevinska dozvola, a u narednim mjesecima mogu se očekivati i radovi na gradnji novoga drvenoga mosta koji će zamijeniti stari. Priča o obnovi je krenula 2015. godine kada je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije preuzela inicijativu da se pripremi dokumentacija za gradnju mosta.

- Tijekom srpnja Javna ustanova Zeleni prsten ishodila je građevinsku dozvolu za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Do sada je u izradu projektne dokumentacije ukupno uloženo 482.740,00 kn. U cilju što brže obnove mosta, po stupanju na snagu pravomoćnosti građevinske dozvole, Javna ustanova Zeleni prsten će u drugoj polovici kolovoza predati Općini Orle kompletnu projektnu dokumentaciju – rekla je ravnateljica ustanove Martina Glasnović naglasivši važnost ovoga mosta za ovo ruralno područje.

Novi most bit će nosivosti osam tona i omogućit će prelazak osobnih automobila i radnih strojeva. Među onima koji isčekuju obnovu ovoga mosta je i načelnik Ervin Vujica koji je u srpnju sa Zagrebačkom županijom potpisao ugovor vrijedan 300 tisuća kuna koje će se iskoristiti za gradnju mosta.

Svojim sumještanima stoga je poručio:

- U rujnu krećemo s obnovom našega mosta - rekao je načelnik na nedavno održanoj manifestaciji Kosci za kosce koja se održava nasuprot samoga mosta.