°C 11

Rudarskoj greblici oznaka geografskog podrijetla

06.12.2017.

Igor

Nakon što je 2007. godine Rudarska greblica uvrštena na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ove je godine zaštićena i oznakom zemljopisnog podrijetla. Tako je ovaj slani, težački kolač, koji je ime dobio po greblici - drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći, postao prvi gastronomski proizvod Zagrebačke županije s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Ovom oznakom propisano je da se Rudarska greblica, prema utvrđenim i zaštićenim pravilima, može proizvoditi samo u Rudama te okolnim naseljima - Cerju, Kotarima, Braslovju, Prekrižju Plešivičkom i Manjoj Vasi. Postupak dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla pokrenula je Udruga „Rudarska greblica“, a zasad jedini certificirani proizvođač ovoga kolača je pekarnica „Nikl“. Svi koji na sada zaštićenom geografskom području žele proizvoditi Rudarsku greblicu i stavljati je na tržište moraju sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelima ovlaštenima od Ministarstva poljoprivrede.

-Nastavljamo dalje, predstoji nam zaštita greblice na razini Europske unije– na tiskovnoj konferenciji, kojom je predstavljena procedura koja je prethodila dobivanju prijelazne nacionalne zaštite, rekao je Andrejas Nikl, predsjednik Udruge „Rudarska greblica“.

Konferenciji je, uz ostale, prisustvovao i zamjenik župana Hrvoje Frankić, s ponosom rekavši da je Zagrebačka županija prva u RH, još 1999., krenula s brendiranjem domaćih proizvoda.

-Zaštita koju je dobila Rudarska greblica važna je i zbog razvijanja turističke destinacije. Razvijajući turizam, razvijamo i sveukupno gospodarstv- rekao je Frankić, dodavši da Županija konstantno radi na etabliranju županijskih robnih marki.