°C 1

Rezultati novih istraživanja u voćnjacima Donje Zeline

12.01.2018.

ivana

Završni rezultati Projekta 'Nove tehnologije uzgoja starih sorti jabuka u održivom sustavu proizvodnje' bit će predstavljeni u prostorijama gradske vijećnice Grada Sveti Ivan Zelina 15. siječnja s početkom u 10:00 sati.

Zavodu za voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo odobren je projekt za sufinanciranje putem Vijeća za istraživanje u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede: 'Nove tehnologije uzgoja starih sorti jabuka u održivom sustavu proizvodnje', u suradnji s Gradom Sv. Ivan Zelina.

Istraživanje je provedeno u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo u Donjoj Zelini gdje je posađen kolekcijski nasad kontinentalnih voćnih vrsta koji sadržava najnovije komercijalne sorte, tradicionalne sorte i naše autohtone sorte. Nasad u Donjoj Zelini jedan je od reprezentativnijih kolekcija u ovom području gdje se provode stručno znanstvena istraživanja vezana za voćarsku proizvodnju.

Stare sorte jabuka predstavljaju bogatstvo u pogledu biološke raznolikosti, čiji su plodovi jedinstvene nutritivne kakvoće, a odlikuju se tradicionalnim načinom uzgoja s niskim prirodima. Istraživanjem pogodnosti uzgoja tradicionalnih i otpornih sorti u suvremenim održivim sustavima uzgoja stvaraju se preduvjeti za aktiviranje proizvodnih potencijala za voćarsku proizvodnju te se posredno utječe na povećanje kakvoće života ruralnog područja uz ostvarenje pozitivnih demografskih procesa, očuvanja kulturne baštine i prepoznatljivog identiteta ruralnog područja. (Grad Sveti Ivan Zelina)