°C 3

Rebalans županijskog proračuna nije prošao

03.05.2018.

Ivana Crnković

Vijećnici Skupštine Zagrebačke županije jučer su održali novu sjednicu na kojoj se raspravljalo o manje od 26 predloženih točaka. Razlog tomu bilo je što većina nije podržala Prijedlog o izmjenama i dopunama proračuna Zagrebačke županije što je rezultiralo da su se neke točke morale povući s dnevnog reda.

Sami početak sjednice kasnio je sat vremena, a jedna od najznačajnijih točaka bio je prijedlog prvog rebalansa proračuna Zagrebačke županije. S povećanjem od 10 milijuna kuna predloženi proračun iznosio bi ukupno 372,8 milijuna kuna, a sredstva bi se raspodijelila najviše za potrebe u gospodarstva (3,1 milijun kuna), zatim za projekte u poljoprivredi i Distributivni centar (1,45 milijun kuna), odjelu za Europske fondove (1,16 milijun kuna), zatim milijun kuna bilo je predloženo za nevladine udruge, odjelu za prosvjetu bi se dodalo 1,38 milijun kuna za projekte energetske obnove škola i slične potrebe, te odjelu za financije milijun kuna, i dr. Nakon županovog obrazloženja rasprava je izostala, a uslijedila je pauza tražena iz redova HDZ obrazložena time da su si morali pojasniti stavke rebalansa.

Za prijedlog Rebalansa proračuna glasalo je 24 vijećnika i to HSS-a, SDP-a, Hrvatskih laburista, Mosta te 3 nezavisna vijećnika dok je suzdržano bilo 27 vijećnika HDZ-a, HSU-a, HSLS-a, Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti, HNS-a, Živog zida te jedna nezavisna vijećnica.

Rezultat toga bilo je povlačenje s dnevnog reda točaka o javnim potrebama u školstvu, socijalnoj skrbi, sportu tehničkoj kulturi jer su se iste temeljile na novom proračunu koji nije donesen.

-Mislio sam da današnja sjednica neće biti preteška s obzirom na njen dnevni red. Jasno da je jedna od značajnijih točaka i rebalans proračuna koji smo planirali na način da je povećanje proračuna u odnosu na postojeći za 10 milijuna kuna što mi se čini da je dobro, a to je temeljem realnih izvora prihoda. Rebalans je planirao i sredstva za nabavu udžbenika za učenike, osnovnog paketa u iznosu od 12 milijuna kuna, ali nažalost nije prošao-komentirao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.Nesuđene izmjene podrazumijevale su sredstva za nabavu udžbenika tako da se sredstva rasporede na škole čiji je osnivač Zagrebačka županija, a da se za druge škole gdje su osnivači četiri grada u Zagrebačkoj županiji (Gorica, Samobor, Zaprešić i Vrbovec) prema broju đaka taj iznos sredstava dodjeljuje gradovima, a onda oni provedu natječaj i postupak nabave udžbenika.

-S obzirom na to da nije prošao rebalans takav prijedlog nije moguće provesti, i nažalost ono što je ostalo da temeljem postojećeg proračuna školama čiji smo osnivač možemo sklopiti ugovor, oni će provesti natječaje, ali za druge gradove javnu nabavu će morati provesti sama Županija. Nadamo se da ćemo to uspjeti u određenom roku realizirati i provesti. Jedino čega se bojim je to da taj iznos s obzirom na javnu nabavu može biti nedostatan, a onda nećemo imati eventualno dovoljno sredstava za ukupan broj đaka i da svi dobiju udžbenike. Ne znam zašto većina u skupštini nije mogla prihvatiti takav prijedlog jer mislim da je to bio vrlo korektan, vrlo jasan, vrlo vidljiv prijedlog, ali očito postoje određeni drugi politički ili ne znam koji razlozi. Mi ćemo i dalje raditi na dobrobit prije svega svih žitelja Zagrebačke županije, a onda jednako tako i djece i ostalih koji sudjeluju u bilo kojim projektima i programima na prostoru Zagrebačke županije-zaključio je župan Kožić.

Mikuljan: Bit ćemo suzdržani dok se ne usuglasimo oko svih točaka

Konkretno obrazloženje zašto nisu podržali rebalans proračuna nisu dali iz vladajuće većine, a prema riječima predsjednika Skupštine Damira Mikuljana (HDZ) koristili su svoje pravo da budu suzdržani i takvi će biti dok "ne postignemo suglasnost oko svih točaka".

-Podsjećam da je prošli puta župan povukao prijedloge programa koje smo danas donijeli. Postupio je upravo onako kako smo i predlagali da se iz Programa izbace odredbe o provođenju i da se pretoče u pravilnik. Kad smo sve to napravili danas smo to jednoglasno donijeli, a o ovim drugim stvarima ćemo morati malo duže raspravljati. Ništa se spektakularno nije dogodilo, proračun Zagrebačke županije dobro stoji i zbog toga što u njemu imamo vrlo velike zalihe. Zalihe su gotovo pa 30 milijuna kuna. Dakle ne postoji bojazan niti postoji bilo kakva realna opasnost da se neke stvari neće izvršavati kao što smo to ranije čuli od izvršne vlasti-komentirao je Damir Mikuljan.Dodao je i kako su za one točke koje su raspravili odluke donijeli jednoglasno, a oko drugih, kao što je rebalans, će se morati malo više raspravljati, iako potrebe za raspravom nakon obrazloženja Prijedloga o izmjenama u proračunu rasprave zapravo nije ni bilo.

- Danas smo činili u predstavničkom tijelu ono što treba čini. Danas smo dali i smisao i dignitet rada predstavničkom tijelu. Predstavničko tijelo je po ustavu upravo ono preko kojega građani obavljaju lokalnu samoupravu i imaju pravo na to i jednostavno se ne može od predstavničkog tijela čekati i očekivati da prihvaća prijedloge i bilo kakve odluke samo tako, bez dogovora, pregovora i razgovora-zaključio je Mikuljan.

Neuspješno preustrojavanje Razvojne agencije Zagrebačke županije

Na dnevnom redu Skupštine ponovno se našao prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Zagrebačke županije. Naime, temeljem izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, trgovačko društvo Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije mora se preustrojiti u javnu ustanovu. S 27 suzdržanih glasove te 24 glasa „ZA“ spomenuti prijedlog nije usvojen. Župan Kožić je izrazio žaljenje što je provedba ove odluke problematična samo u Zagrebačkoj županiji i da se na ovaj način stopira tehnička pomoć agencije gradovima i općinama u pripremi projekata za povlačenja sredstava iz EU fondova.


 
Vijećnici su prihvatili prijedloge programa razvoja iz područja gospodarstva, komunalne infrastrukture, poljoprivrede te pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz europskih fondova s čime su stvorene pretpostavke da se raspišu natječaji i javni pozivi namijenjeni poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama, gradovima i općinama.

Usvojeno odobrenje o kojem ovisi pristupna cesta za bazen u Velikoj Gorici
 
Skupština je donijela Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2017. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 333.807.958,60kn i ispunjeni su na razini 96,46 posto. Ukupni rashodi i izdaci u 2017. godini iznosili su 295.857.913,96 kn odnosno 85,49 posto od tekućeg plana. Spomenuti iznosi odnose se na izvorni Proračun Zagrebačke županije za prošlu godinu, no ako se promatra konsolidirani županijski Proračun koji uključuje i proračunske korisnike onda su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 606.199.038,39 kn i ispunjeni su na razini 97,16 posto dok su rashodi iznosili 552.544.079,87 kn i ispunjeni su na razini 88,56%.


 
Vijećnici su dali odobrenje Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica da daruje Gradu Velika Gorica nekretninu u svrhu izgradnje pristupne ceste za bazen. Na sjednici su izabrani članovi Savjeta mladih Zagrebačke županije, prihvaćeno je Izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije za prošlu godinu te je primljeno na znanje izvješće o radu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne hrvatske. No, jednoglasne odluke oko kojih su se vijećnici složili ostale su sjeni pada rebalansa koji je potvrdio da kohabitacije u Zagrebačkoj županiji i dalje nema.

 

Galerija slika

Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao Rebalans županijskog proračuna nije prošao