°C 1

Raste broj poduzetnika u županiji, ali sve struke pate od nedostatka radne snage

21.02.2019.

Petar Brnada

U organizaciji Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb u srijedu je u Ivanić- Gradu održan „IV. Obrtnički forum- obrtništvo Zagrebačke županije“ na kojemu su iznesene pozitivne brojke o obrtništvu na području županije, ali i istaknute neke od najvećih boljki.

Naime, kako je u uvodnom izlaganju kazao predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Mirza Šabić, broj obrtnika na prostoru Zagrebačke županije raste pa ih je tako lani bilo šest posto više u odnosu na godinu dana ranije.

Kako je dalje istaknuto, početkom ove godine u evidenciji je bilo ukupno 5087 obrta, a Šabić je poručio da je bitno da se „kotač vrti“ i da se problemi rješavaju.

-U sinergiji sa Zagrebačkom županijom poboljšavamo stvari kako bi obrtnicima olakšali poslovanje. Ima problema, ali bitno je da se 'kotač vrti', da se oni rješavaju“, u uvodu „IV. Obrtničkog foruma - obrtništvo Zagrebačke županije- rekao je Šabić.

Ključ u obrazovanju

Šabić je nastavio o izazovima u obrtništvu, prilikom čega je istaknuo najveći problem obrtništva na području županije koji se očituje u nedostatku radne snage.

-Ni u jednoj struci nema dovoljnog broja radnika. Moramo prevenirati, a najbolja prevencija je obrazovanje djece. Obrtništvo im daje kruh u ruke! Djeca koja završe obrtničko zanimanje ili će raditi kod obrtnika ili će otvoriti vlastiti obrt- kazao je Šabić.

Kako je kazao, problem u obrtništvu predstavlja i papirologija, koju bi trebalo pojednostaviti, a u urbanim sredinama postoji i problem otkupa poslovnih prostora.

-U proceduri su izmjene zakona o obrtu. U Ministarstvu imaju sluha, nadam se da će se neke stvari posložiti onako kako nama odgovara- otkrio je je Šabić.

Sudionicima foruma obratio se i župan Stjepan Kožić je rekao kako vjeruje da su otvaranju novih obrta pridonijele i mjere koje provodi Županija.

-Kroz proračun za poduzetništvo izdvajamo značajna sredstva. U zadnje četiri godine izdvojili smo preko 20 milijuna kuna, a samo lani 8,5 milijuna. Sredstva za poticanje razvoja poduzetništva osigurali smo i u ovogodišnjem proračunu. Nadam se da će ona biti poticaj novom poslovnom uzletu- rekao je župan, koji je govorio i o centrima kompetencija.

Regionalni centar kompetencija

Kako je kazao župan Kožić, pred njima je uspostava regionalnog centra kompetencija za sektor strojarstva, a nositelj je Srednja strukovna škola Velika Gorica dok su partneri Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo.

-Razradili smo ideju, radimo na prijavi projekta i vjerujem da će on proći. Iznosi o kojima se radi nisu mali, radi se o ulaganju od oko 70 milijuna kuna. Time bismo djeci stvorili izuzetno kvalitetne uvjete za školovanje i edukaciju, za ono što ih čeka u obrtništvu- rekao je župan.

U sklopu foruma održana je panel rasprava „Izazovi i perspektive u obrtništvu Zagrebačke županije“.

Panelisti su bili Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb, Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije, Ivana Mikek Kupres, rukovoditeljica u središnjem uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Mirela Alpeza iz Centra za razvoj poduzetništva i Damir Šoh, direktor tvrtke „Brodoto“.

-Odgovarali su na pitanja o pomoći regionalne samouprave poduzetnicima, o motiviranju mladih da se odluče za obrtnička zanimanja, o alternativnim načinima financiranja, poput crowdfundinga, o mjeri samozapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, o transferu poslovanja- kazali su iz Županije.

Foto: Zagrebačka županija