°C 4

Radnici Dalekovoda u štrajku!

13.03.2018.

Redakcija

Više od devedeset posto radnika proizvodnje Dalekovoda danas je u štrajku. Radnici su se okupili jutros ispred zgrade proizvodnje u Velikoj Gorici s transparentima i zviždaljkama ističući da im uprava tvrtke nanosi štetu umanjujući njihova prava.

-Žele nam srezati prava, sva radnička prava! Predlažu umanjenje svih materijalnih prava. Na to ne možemo pristati jer su nam u posljednjih desetak godina već tri puta srezali plaće i sad predlažu smanjenje od 15-ak posto što nije prihvatljivo – rekao nam je Bruno Petković, jedan od radnika Dalekovoda.

Radnici pogona ne pristaju na odredbe novog ugovora prema kojem ih, kako kažu, očekuje smanjenje plaća te dodataka na plaću poput dodataka na staž i na prekovremeni rad, otpremninu... Također, ističu kako je ovaj štrajk posljednji korak u nizu nakon četiri mjeseca pregovora s upravom koja nije imala sluha za njihove zahtjeve.

-Naši zahtjevi nisu pretjerani nego želimo samo da ostanemo i opstanemo i živimo od svoje plaće. Uprava nam želi smanjiti plaće, želi nas obezvrijedit i mi to ne možemo dozvoliti. Štrajk nama nije bio cilj. To nam je zadnje sredstvo. Mi pregovaramo od 1. studenoga, prošli smo pregovore dva mjeseca, postupak mirenja, skupove radnika, izvanredni nadzorni odbor, sve smo prošli. Uprava i dalje nema sluha-kazao je predsjednik sindikata Dalekovod proizvodnja Ivica Bajlović.

zrazili su zajedničko nezadovoljstvo Upravom istaknuvši kako zbog ovakvih poteza danas mladi napuštaju Hrvatsku, a sve je više napušta i starija radna snaga o čemu ozbiljno razmišljaju i ovi radnici.

-56 mi je godina. Čovjek me zvao u Njemačku i sad sam u dilemi da li dati otkaz ovdje i otići gore, a vrlo vjerojatno je da će se to desiti. Minuli rad nam žele ukinuti, a mi koji smo 30, 40 godina ovdje imamo popriličan dodatak, pa je tu dodatak za treću smjenu, za prijevoz. To onda ispada 3000-4000 kuna plaće za ovakav posao da radimo? - kaže Stipan Ćorić, radnik u strojnoj obradi.

Takvi potezi uprave su sramotni, kažu u sindikatu, dodajući kako su mišljenja da iza svega stoji namjera tvrtke da sve rasproda.

-Mi u sindikatu mislimo da je namjera da se to sruši, proda i da se nekome da u bescjenje! Pitamo institucije brinu li o radnicima za opstojnost proizvodnje u Hrvatskoj? I da li imamo budućnost? Da znamo da li ćemo ostat ovdje ili svi ići van-kaže predsjednik sindikata.

Predsjednik sindikata tvrdi i da će se ovaj štrajk proizvodnje Dalekovoda, koja broji 580 radnika, loše odraziti na proizvodnju tvrtke koja od kad se izdvojila iz Dalekovoda d.d. kojemu plaća najamnine, usluge transporta i drugo, posluje s minusom.

-Sramota! Dno dna! Dolje uprava! Dolje Kolak! - čulo se jutros ispred Dalekovoda u Velikoj Gorici, a radnike su došli podržati i predstavnici Novog sindikata te Sindikata Plive istaknuvši da su njihovi zahtjevi realni.

Iz Uprave Dalekovoda radnicima i medijima nisu se željeli službeno obratiti već su poslali priopćenje u kojem ističu kako je u tijeku restrukturiranje tvrtke Dalekovod Proizvodnja d.o.o koje se provodi s ciljem optimizacije proizvodnih procesa i osiguravanja konkurentnije pozicije na svjetskom tržištu. Proces restrukturiranja proveden je bez otpuštanja, kažu u Upravi, a prioritet je usklađenje visine plaća s mogućnostima kompanije.

-Prema provedenom istraživanju, prosječna plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja po visini drži drugo mjesto u metalskoj industriji, odnosno veća je u prosjeku oko 20% od plaća u tvrtkama koje se bave istom djelatnosti. Restrukturiranje ne znači linearno smanjivanje plaća, već je riječ o promjeni tarifnog modela koji će omogućiti da znanje, učinkovitost i rezultati svakog pojedinog zaposlenika budu adekvatno nagrađeni, dok najugroženije skupine radnika i njihova primanja ostaju zaštićena. Ukida se dodatak na staž od 0,5% po godini, vrijednost boda smanjuje se za 2,1%, ali uvodi se i varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti. Samo u managementu tvrtke odmah je, u prvom koraku procesa, napravljeno osjetnije smanjenje plaća. Ostala prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, poput Božićnica i regresa se ne ukidaju, već će njihova isplata također biti vezana uz rezultat, odnosno dostizanje postavljenog cilja EBITDA – stoji u priopćenju.

Iz Uprave tvrde da su zahtjevi sindikata proizvodnje Dalekovoda bili nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku kojoj "samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost i čuva radna mjesta zaposlenih uz potencijal za rast u budućnosti, do kojeg može doći isključivo suradnjom radnika, socijalnih partnera i Uprave do ispunjenja zajedničkih ciljeva".

Osim štrajka u Velikoj Gorici, štrajk radnika Dalekovoda najavljen je i u Dugom Selu, a kako su rekli radnici u Gorici će danas štrajkati i popodnevna smjena te će štrajk trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Galerija slika

Radnici Dalekovoda u štrajku! Radnici Dalekovoda u štrajku! Radnici Dalekovoda u štrajku! Radnici Dalekovoda u štrajku! Radnici Dalekovoda u štrajku! Radnici Dalekovoda u štrajku! Radnici Dalekovoda u štrajku!