°C 11

Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca

21.03.2018.

Redakcija

U prostorijama Obrtničke komore Zagreb u utorak je svečano obilježen Dan obrtničke komore prilikom kojega su onima najzaslužnijima u obrtništvu dodijeljena prigodna priznanja.

Priznanja su dodjeljivana obrtnicima s područja Grada i Županije, kao i osobama i institucijama koji su svojim djelovanjem pomogli i unaprijedili obrtništvo, a osobno ih je uručio predsjednik zagrebačke Komore, Mirza Šabić.

Među pojedincima koji su primili priznanja i zahvalnice Komore svakako se ističu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

Obrtnička komora županu je dodijelila priznanje "Manduševac", što je ujedno i najviše komorsko priznanje, a dobio ga je zbog uspješne suradnje i iznimnog doprinosa u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva.

-Županija je naklonjena obrtnicima. Potpomažemo njihovo funkcioniranje – kroz stručne edukacije, kroz financiranje pripreme projekata za EU fondove, kroz bespovratne potpore, koje su u 2017. bile u značajnom iznosu, a obrtnici, kao i mali i srednji poduzetnici vraćaju to na način da su u mnogočemu u samom vrhu Hrvatske, prije svega prema ukupnom prihodu, neto dobiti, produktivnosti rada. Zbog takvog funkcioniranja obrtnika i poduzetnika Županija je prema indeksu razvijenosti svrstana krajem lanjske godine odmah do grada Zagreba- rekao je Kožić.

Župan je naglasio i da je Zagrebačka županija od 2011. do 2016. bila županija s najvećom stopom rasta zaposlenosti te je još jednom podsjetio na nedavno dobiveno priznanje „Stvaratelji za stoljeća“, za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a uz to je i poručio da treba motivirati mlade da upisuju obrtnička zanimanja jer ona, nakon položenoga majstorskog ispita, nude sigurnost i posao.

Barišiću uručen "Zlatni krug"

Velikogorički gradonačelnik primio je priznanje „Zlatni krug“ koja se dodjeljuje za značajan doprinos potpori, razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva.

-Vi, obrtnici i poduzetnici, ipak vidite rezultate svojih ruku, svojih djela i dajete i izgrađujete društvo, a često društvo vam to ne vraća na bilo kakav način. Stigmatizirani ste, što nije dobro i s pozicije gradonačelnika trebamo se zahvaliti za sve ono što ste stvorili, naučili druge, što ćete ostaviti obrtnicima poslije vas, jer i nakon vas ostaju druge generacije obrtnika, tradicije i želim se zahvaliti na ovoj nagradi i čestitati svim obrtnicima koji su danas primili priznanja-kazao je Barišić po primitku priznanja.

Poticaji za mlade obrtnike

U Veliku Goricu otišlo je još jedno priznanje Komore, pod nazivom „Mladi obrtnik/obrtnica“ koje se dodjeljuje obrtnicima do 35 godina starosti za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini. 

Priznanje je primila Viktorija Đurašin iz Kuča koja je svojim primjerom pokazala da i dalje ima mladih obrtnika koji se svim silama trude izgraditi svoj obrt i isklesati svoj zanat te oduprijeti negativnom trendu gašenja malih obrta.

-Ovo mi je jedna dodatna motivacija koja čovjeka podsjeća da se svaki pošteni rad vidi i isplati te će mi ovo priznanje dati još više elana za rad i ustrajnost u obrtništvu Velike Gorice-rekla je Viktorija Đurašin ponosna na priznanje koje joj je dodijelila Obrtnička komora Zagreb.

Zlatnu statuu zagrebačke Komore primio je Stipe Bučar, predsjednik Udruženje obrtnika Jastrebarskoga, a Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem, uz zagrebačke obrtnike, primili su Željko Lopotinec, obrtnik iz Dugog Sela, i Milan Kralj, obrtnik iz Svetog Ivana Zeline.

Priznanje Zlatni krug, uz gradonačelnika Velike Gorice, primili su i Srednja škola Jastrebarsko te novinar Dragan Vicković iz Vrbovca.

Zlatnu diplomu Komore, za doprinos razvoju obrtništva, primili su Stjepan Markotić iz UO Zaprešić i Čedomir Klasnić iz UO Ivanić-Grad, a srebrnu diplomu, za obavljanje obrtničke djelatnosti dulje od 20 godina, Bruno Rotim iz UO Ivanić-Grad, Jadranko Kosmat iz UO Zaprešić, Željko Prevarić iz UO Vrbovec i Mladen Celić iz UO Jastrebarsko te Roman Šušković iz Udruženja trgovaca Zagreb, Aleksandra Žuljević iz Udruženja trgovaca Zagreb i Mario Kovačić iz UO Sesvete.


Priznanje Žena obrtnica
, za uspjeh u poslovanju, primile su Ljuba Erdelja iz UO Zaprešić, Draženka Dautanec iz UO Vrbovec, Darinka Tupek iz Udruženja trgovaca i Ivanka Matić iz Udruženja ugostitelja te Sanja Kozlina iz UO Samobor, dok je priznanje Mladi obrtnik/obrtnica, uz spomenutu Viktoriju Đurašin, uručeno i Bojanu Sokolu iz UO Ivanić-Grad, Bianki Klokoč iz UP Dugo Selo te Vedranu Madžarcu iz UO Svetog Ivana Zeline.

Posebnim priznanjem za uspješnu suradnju i unapređenje obrtničkih asocijacija nagrađen je Vjeran Štublin iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku Zagrebačke županije, a posebnim priznanjem za doprinos komorskom sustavu Nada Šiber, tajnica UO Zaprešić.

 

(foto: VGdanas/Zagrebačka županija/OKZ)

Galerija slika

Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca Priznanja za obrtnike od Jaske do Vrbovca