°C 17

Prisegnulo i samoborsko Gradsko vijeće

13.06.2017.

majai

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća grada Samobora održana je danas u samoborskoj gradskoj vijećnici. Svečanu prisegu da će se zalagati za dobrobit i napredak svoga grada i svih njegovih građana položila su 24 od ukupno 25 vijećnika koliko ih čini novi saziv.

Gradsko vijeće Grada Samobora čini 16 predstavnika koalicije HSS-a i SDP-a koja je na lokalnim izborima dobila gotovo 53% glasova te 9 članova oporbe. Oporbu u vijeću čini 5 predstavnika HDZ-a koji je osvojio nešto više od 19% te po dva predstavnika Stranke rada i solidarnosti (nešto više od 8%) i MOST-a (8%). Za predsjednika vijeća na današnjoj je konstituirajućoj sjednici izabran SDP-ov Miran Šoić koji se tom prigodom zahvalio vijećnicima i istaknuo kako se nada da će se u idućem mandatnom razdoblju o važnim pitanjima za Samobor voditi konstruktivna rasprava.

-Očekujem da će stručne službe grada dobro pripremiti materijale za sjednice, kako bi svi vijećnici na vrijeme dobili informacije koje su potrebne pa da odluke realiziramo. I današnja sjednica je pokazala da smo spremni na suradnju i da različita mišljenja postoje, a mi ćemo argumentima "za" i "protiv" donašati odluke koje će biti u interesu svih građana grada Samobora i njegovog razvoja – rekao je novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća.


Da bi na sjednicama Vijeća u Samoboru u buduće moglo biti burnih rasprava pokazala je već ova današnja, iako po prirodi tek protokolarna, no na kojoj su iz redova nove oporbe na račun vladajućih stizale kritike.

Prva je upućena prilikom izbora dva potpredsjednika Gradskog vijeća za koje su predloženi HSS-ov Vinko Jaklenec te SDP-ova Maja Gračanin. Oporba se pak nadala da bi jedan od potpredsjednika Vijeća mogao biti iz njihovih redova pa su na za tu poziciju predložili Vladimira Skendrovića (HDZ). No, na posljetku je ta funkcija ipak pripala članici vladajuće većine Maji Gračanin. Budući da oporba čini jednu trećinu ovog vijeća, u HDZ-u smatraju da se takvim izborom šalje kriva poruka.

-Mi smo željeli pokazati da želimo biti konstruktivni u svemu i sudjelovati u pozitivnim kreacijama, da želimo unijeti nešto novo. Često smo slušali u prošlom mandatu kako oporbeni vijećnici nisu kvalitetni, kako ne sudjeluju u raspravama, kako ne dolaze na sjednice, mi smo i na ovoj sjednici željeli pokazati jednu kooperativnost koja je i u duhu poslovnika i svih važećih propisa i nadali smo se da će poruka biti da svi zajedno idemo u izgradnju boljeg, ljepšeg i čvršćeg Samobora, ali na žalost udarili smo u pod. Ovo je samo nastavak jedne apokaliptične atmosfere koju prezentira gradonačelnik Beljak i bojim se da je poruka koju je danas poslao na Vijeću sve samo ne dobra za građane Samobora-rekao je Skendrović.

Gradonačelnik Beljak pak kaže kako je takva praksa uvedena za vladavine HDZ-a te je oni samo nastavljaju provoditi. Beljak je također čestitao novim članovima Gradskog vijeća te izabranim predsjedniku i potpredsjednicima te istaknuo kako im Gradska uprava stoji na raspolaganju posebno oporbenim vijećnicima kojima će, kako kaže, trebati vremena da pohvataju konce funkcioniranja gradskog poslovanja.

Svih 9 vijećnika oporbe, 5 HDZ-ovih, dvoje MOST-ovih i dvoje iz Stranke rada i solidarnosti novi su u Gradskom vijeću te očekuju da će se i njihove ideje uvažavati kako bi se radilo za dobrobit građana Samobora.


Nakon izbora i imenovanja Dnevni red konstituirajuće sjednice Vijeća dopunjen je s još nekoliko točaka zbog rokova propisanih zakonom. Tako je novo Gradsko vijeće prihvatilo Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada za 2016. godinu, Prijedlog zaključka o izboru Odbora za statutarno-pravna pitanja te Prijedlog zaključka o izboru odbora za dodjelu nagrada i priznanja.

Gradsko vijeće Grada Samobora

PETRA BABOJELIĆ HSS,
FRANJO BEDENIČIĆ HDZ,
MILJENKO BIŠĆAN HSS,
ŽELJKO BOŠKOVIĆ HSS,
DAVOR DANIČIĆ SDP,
MARINKO DŽEPINA SDP,
IRENA FRANCEKOVIĆ MOST,
DAMIR GORIŠEK HSS,
MAJA GRAČANIN SDP,
IVAN HORVAT HSS,
VINKO JAKLENEC HSS,
ĐURĐICA JANČIKIĆ HSS,
IRENA KAPOR SDP,
IVAN KASELJ HDZ,
SVEBOR LABURA HDZ,
ŽELJKO MATAUŠIĆ HSS,
LOVRO MIHELIĆHDZ,
ANDRIJA NORŠIĆ SDP,
IVAN PATEKAR BANDIĆ MILAN 365- Stranka rada i solidarnosti,
ZLATKO REŠETAR MOST,
VLADIMIR SKENDROVIĆ HDZ,
DAMIR SKOK BANDIĆ MILAN 365,
MIRAN ŠOIĆ SDP,
IVANA ŠOLČIĆ HSS
FRANJO ŠTEFANIĆ SDP.