°C 32

Pretovar smeća vrši se bez dozvole, pišu se peticije protiv opasnog otpada, a Jaska dobila nagradu za najbolji "eko grad"!

05.10.2018.

Redakcija

Nagradu gradonačelniku Novoselu za najbolji "Eco city" uručila je tvrtka Eko Flor Plus koja u Jaski bez dozvole pretovaruje otpad.

Jučer je u Šibeniku održano svečano proglašenje Izbora najboljih gradova za 2018. godinu na kojem je Jastrebarsko proglašeno najboljim gradom prema “ECO city praksama i rješenjima”.

Dubrovnik je najbolji grad po kvaliteti života, Varaždin u izboru za gospodarstvo, a posebne nagrade pripale su Rijeci za SMART City, Jastrebarskom za Eco City i Križevcima za najuspješnije povlačenje novca iz EU fondova.

Riječ je o natječaju koji su zajednički organizirali portal Gradonačelnik.hr, Hanza Medija i agencija Ipsos, a na koji su se gradovi prijavljivali sami. U konkurenciji tri najbolja "eko grada" su se, uz Jastrebarsko, našli još Belišće i Krk, a nagrada je pripala upravo našem gradu.

Natječaj za nagradu “Najbolje Eco-city rješenja i prakse” temeljio se na odgovornoj politici gradova u zaštiti okoliša, prije svega na gospodarenju otpadom, potom na smanjivanju emisije štetnih plinova, ponajprije u prometu, te korištenju energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje.

Zanimljivo je da Jastrebarsko dobiva ovu nagradu upravo u vrijeme kad grad potresaju razni ekološki slučajevi. Tema "Remondis Medison" još se nije ni ohladila, stoga ne treba posebno podsjećati na aferu s tom tvrtkom koja u Jaski već godinama radi s opasnim medicinskim otpadom, a protiv koje su građani, a i Grad Jastrebarsko potpisivali i peticiju.

Također zabrinjava i činjenica da tvrtka Eko Flor Plus u Jaski vrši pretovar otpada bez valjane dozvole (o čemu smo također pisali – ovdje, op.a), a upravo su njezini predstavnici na jučerašnjoj dodjeli uručili nagradu gradonačelniku Zvonimiru Novoselu.

I aktualni sat posljednje sjednice Gradskog vijeća protekao je, većim dijelom, u raspravi o otpadu o čemu su svoju zabrinutost iskazali vijećnici, a neki od njih zatražili su i tematsku sjednicu o pitanju otpada u Jastrebarskom.

Bez obzira na sve to, nagrada za najbolji eko grad pripala je upravo Jastrebarskom koji bi u gospodarenju otpadom, tvrdi se, trebao biti uzor drugim gradovima. Hoće li im uzor biti i jaskanske "eko afere"?

(foto: facebook Grad Jastrebarsko)