°C 30

Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više

08.11.2018.

Ivana Ćurić

Dvadeset i četvrtu godinu za redom Centar za socijalnu skrb organizirao je susret udomitelja, prilika je to da se zahvale svim udomiteljskim obiteljima koje su svoje domove i srca otvorila djeci ili odraslima u potrebi, ali i da se progovori o aktualnim temama i problemima, da jedni drugima daju savjet i promoviraju ovaj plemeniti poziv.

Uz brojne velikogoričke udomitelje, ali i one iz šire okolice, a koji susreću s Centrom za socijalnu skrbe Velika Gorica u Starom Čiču okupili su se i državna tajnica Marija Pletikosa, zamjenica župana Nadica Žužak, zamjenik gradonačelnik Ervin Kolarec te ravnateljica Centra gospođa Vesna Grospić i drugi uzvanici i suradnici.

-Centar za socijalnu skrb dugi niz godina udomljava djecu i odrasle korisnike, trenutno je 15-ero djece i oko 80 odraslih smješteno u udomiteljskim obiteljima. Na području Velike Gorice je 35 udomiteljskih obitelji, a koristimo i obitelji na širem području, odnosno surađujemo s ukupno 84 udomitelja-rekla nam je Vesna Grospić koja od lipnja ove godine vodi gorički Centar za socijalnu skrb.Građani koji bi se htjeli baviti udomiteljstvom prvo moraju podnijeti zahtjev u Centru za socijalnu skrb, priložiti potrebnu dokumentaciju, a potom predmet ide u obradu. Završi li proces pozitivno u Centru, udomitelji dobivaju dozvolu za rad i prema njoj se određuje koliko korisnika mogu udomiti kako bi započeli s radom.No, unatoč suradnji s 84 udomiteljskih obitelji, potrebe su daleko veće i rastu svake godine, dok je udomitelja pak sve manje. Ne samo u Velikoj Gorici već i u cijeloj Hrvatskoj. Trebao bi to olakšati i novi prijedlog zakona o udomiteljstvu.

-Svi smo svjesni, a ponajviše vi koji nesebičnim radom otvarate svoj dom i srce, da je potrebno osigurati jednake uvjete za dostupnost udomiteljskih obitelji u svim dijelovima Republike Hrvatske, vjerujem da će jedan od važnih iskoraka biti novi zakon o udomiteljstvu usvojen od vlade RH i upućen na usvajanje u Sabor, a po prvi put će omogućiti udomiteljima da ponosno kažu kako im je udomiteljstvo zanimanje i da ostvare pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje-kazala je državna tajnica Marija Pletikosa.U Hrvatskoj je danas 814 djece koja žive u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, od toga 90 ih je mlađe od 3 godine, dok ih 169 živi u stambenim zajednicama uz podršku odgajatelja. Tajnica Pletikosa istaknula je i kako je potrebno učiniti sve da djeca što manje vremena borave u institucijama i nastojati da čak nikad ne budu u njima smještena.

- Radit ćemo na tome da se djeci osiguraju najadekvatnije posvojiteljske obitelji, a posvojiteljima se osigura stručnu podrška u tom periodu prilagodbe-dodala je Pletikosa.

Uz aktualne teme o udomiteljstvu današnji dan bio je i prilika da se Centar zahvali udomiteljima koji taj plemeniti poziv slijede već 10 godina.

-U početku nisam ništa znala i zapravo spletom okolnosti ponudili su mi na udomljenje curicu od 15 godina i tako je počelo. Kroz naš dom je prošlo šestero djece, trenutno ih je četvero kod nas, jedno je završilo školovanje i vratilo se biološkim roditeljima, a jedno je posvojeno. Udomiteljstvo je nešto fenomenalno što mi se dogodilo u životu i bez toga više ne mogu-rekla je Mirjana Ivoš. Uz nju su darak za 10 godina udomiteljstva primile i Đurđica Šalković i Anica Špekuljak.-Udomiteljstvo u Gorici ima dugogodišnju tradiciju još od 1984.godine, a od 1994. organizira se ovaj susret udomitelja s ciljem razmjene iskustva, rasprave o aktualnim temama, vezanim za udomiteljstvo. Grad je prepoznao vrijednost za ovaj oblik skrbi i kroz programe udruga koje promoviraju to te se zahvaljujemo svima onima koji se bave udomiteljstvom i brinu prije svega o djeci i mladima, ali i onima koji na brizi imaju odrasle korisnike-poručio je dogradonačelnik Ervin Kolarec, a uz njega udomiteljima se zahvalila i zamjenica župana Nadica Žužak.-Čestitam vam na svemu što radite na hrabrosti da otvorite svoja vrata i srca ljudima koji su u potrebi da budu smješteni u obiteljima, nije to uvijek lako ni jednostavno,ali vi koji se bavite ovim pozivom znam da ste svjesni da radite nešto vrlo dobro i humano i da vas to ispunjava. Vjerujem da ćete uz podršku šire zajednice i ustrajati u ovome.

Potrebe za udomiteljima su velike, a broj obitelji koje su spremne pružiti udomiteljstvo je sve manje, nadamo se da ćemo zajedno danas poslati poruku da je važno popularizirati udomiteljstvo kao način zbrinjavanja i smještaja osoba koje imaju tu potrebu-istaknula je Nadica Žužak.

Galerija slika

Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više Potrebe za udomiteljskim obiteljima sve je više