°C -2

Potpisi za pripremu projekta Centra za gospodarenje otpadom Zagreb

10.01.2018.

ivana

Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“ potpisan je danas u Zagrebu.

Nositelj cijeloga posla je Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, kojemu će se, tijekom vremena, pripojiti Centar za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije. Sporazum su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan Stjepan Kožić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. Igor Zgomba potpisali su danas

Sporazum, uz ostalo, definira da će se budući Centar nalaziti na području grada Zagreba te da će se sadržaj i tehnologija obrade, kao i način zbrinjavanja otpada unutar Centra definirati Studijom izvedivosti.

Za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića potpisivanje Sporazuma „veliki je dan i za Grad i Županiju“.

-Sporazum sadrži četiri temeljne stvari - izradu Studije izvedivosti, Studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra i izradu projektne prijave za EU sufinanciranje. To su osnovne stvari koje će 'iznjedriti' radne skupine- rekao je gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da „onaj tko proizvede otpad mora ga na svom području i zbrinuti“.Nakon današnjega potpisivanja Sporazuma, pojasnio je Igor Zgomba, očekuje se objava javnoga poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje izrade projektno-studijske dokumentacije u iznosu od 85 posto.

-Cilj je da se dokumentacija izradi u roku 24 mjeseca, a nakon toga se kreće i s postupkom gradnje samoga Centra. Predmet ovoga Sporazuma je i izrada natječajne dokumentacije za tu gradnju- kazao je direktor Zgomba, a kod same gradnje, rečeno je, očekuje se 85-postotno sufinanciranje iz fondova EU.

 

(Zagrebačka županija)