°C 22

Potpisano! Kreće modernizacija pruge Zaprešić-Zabok

12.06.2018.

Redakcija

U Zaprešiću su HŽ Infrastruktura d.o.o. i tvrtka SWIETELSKY d.o.o. potpisali ugovor o početku radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok. Riječ je o jednoj od najprometnijih dionica, kojom se mjesečno, u prosjeku, preveze oko 100 tisuća putnika.

-Zadovoljstvo je biti dio ovako značajnog infrastrukturnog projekta vrijednog 614 milijuna kuna, koji podrazumijeva obnovu 24 kilometra pruge, omogućava voznu brzinu od 120 km/h i kraće vrijeme putovanja, a na području našeg grada, ovo uključuje potpunu rekonstrukciju kolodvora Novi Dvori te izgradnju i opremanje novih perona, nadstrešnica i parkirališta na stajalištima Pojatno i Kupljenovo-izjavio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.Po završetku modernizacije, vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h, zbog čega će se skratiti vrijeme putovanja, a u sklopu projekta, rekonstruirat će se kolodvori i stajališta, izgraditi novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta, osigurati sustav videonadzora, vizualnog i audio obavještavanja putnika te ugraditi novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji, kao i uređaji daljinskog upravljanja prometom. Početak radova predviđen je tijekom ljeta, a završetak 2021. godine.

 

Iz Kohezijskog fonda EU osigurano je 85 posto potrebnih sredstava, a preostalih 15 posto su sredstva državnog proračuna. Ugovor je potpisan u prisustvu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac.

(foto: Grad Zaprešić/Zagrebačka županija)