°C 23

Počinje energetska obnova Doma zdravlja u Jaski

24.05.2018.

Vana Pocrnjić

U Jastrebarskom na jesen kreće 2,5 milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrade ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije. Više od polovine ukupne investicije, tj. 1,3 milijuna kuna osigurano je europskim sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija temeljem natječaja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene“, dok će preostali iznos osigurati Zagrebačka županija.

Zahvaljujući dodijeljenim bespovratnim EU sredstvima, sufinancirat će se izrada glavnog projekta, energetski pregled i energetski certifikat prije i nakon obnove te aktivnosti na promidžbi i vidljivosti projekta s 85 posto ukupne vrijednosti troškova – to je ujedno i maksimalan postotak potpore za navedenu namjenu.

Također, s maksimalno 50 posto prihvatljivih troškova sufinancirat će se provedba mjera energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije – horizontalne mjere te aktivnosti vezane uz stručni nadzor građenja, projektantski nadzor te koordinaciju zaštite na radu tijekom građenja.

-Slijedi službeno potpisivanje Ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su posrednička tijela za ovaj Operativni program, a paralelno s time Županija je već započela pripremnu fazu javne nabave, nakon čije provedbe ovi dugo očekivani radovi na zgradi Doma zdravlja u Jastrebarskom mogu početi- kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Inače, nedavno su sredstva u sklopu istog ovog Operativnog programa, u iznosu od 1,1 milijuna kuna, odobrena za energetsku obnovu vrbovečkog Doma zdravlja. Za oba se projekta očekuje da će se u sufinanciranje sredstava za koji je zadužena Županija uključiti i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Naime, očekuje se kako će MRRFEU kao i prethodnih godina raspisati Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini temeljem kojeg je moguće ostvariti i do 60% ukupnih troškova koje bi inače snosile županije i gradovi.

-Pozorno pratimo najave MRRFEU-a i iščekujemo raspisivanje ovog poziva koji bi nam bitno olakšao pokrivanje financijske konstrukcije za ova dva značajna projekta- rekao je Kožić.

Osim već spomenutih ispostava, iduće godine planira se obnova ispostava u Zaprešiću i Samoboru, a 2020. godine ispostava u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.