°C -3

Počeli upisi u srednje škole

20.06.2018.

Redakcija

Iako su osmaši iz svojih osnovnoškolskih klupa izašli tek prije nekoliko dana, prijave kandidata u Nacionalni informacijski sustav za upis u prve razrede srednjih škola u školskoj godini 2018./2019. već su u punom jeku.

Pravo upisa u srednje škole imaju svi kandidati nakon završenog osnovnog obrazovanja te se pod jednakim uvjetima upisuju kandidati koji su hrvatski državljani, Hrvati iz drugih država te djeca državljana iz država članica Europske unije.

Prijave i upis kandidata provode se putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, osim u posebnim slučajevima propisanim Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Na području Zagrebačke županije učenici mogu birati između 14 srednjih škola u 9 gradova županije. U Velikoj Gorici to su Ekonomska škola, Gimnazija, Srednja Strukovna škola i Zrakoplovna tehnička škola. U Samoboru učenici mogu birati između Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, Gimnazije Antun Gustav Matoš, Srednja strukovna škola i Srednja glazbena škola Ferdo Livadić. U Vrbovcu Srednja škola, Srednja škola ban Josip Jelačić u Zaprešiću, Srednja škola Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini, Srednja škola Dugo Selo, Srednja škola Ivan Švear u Ivanić-Gradu, Srednja škola Jastrebarsko.

 Ekonomska škola Velika Gorica za zvanje ekonomista (78) i komercijalista (26) ove godine upisuje 104 učenika, dok Gimnazija Velika Gorica upisuje ukupno 120 učenika pri čemu je za Opću gimnaziju na raspolaganju 96 mjesta te svega 24 mjesta za Prirodoslovno-matematičku gimnaziju.

Srednja strukovna škola Velika Gorica za automehatroničara te za tehničara za vozila i vozna sredstva upisuje po 26 učenika, a za instalatera kućnih instalacija te za autolimara po 8 učenika. Uz to, upisuju i po pet učenika za pomoćnog instalatera grijanja i klimatizacije te pomoćnog kuhara i slastičara, a za automehaničara je raspisano 10 mjesta. Za zvanje frizera i pedikera upisuje se po 13 učenika, jednako kao i za elektroničara-mehaničara te elektromehaničara.

13 učenika bit će upisano i za zvanje konobara i kuhara dok za zvanje tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom upisuju 26 učenika. Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina ove će godine za zrakoplovnog prometnika, zrakoplovnog tehničara IRE te za zrakoplovnog tehničara ZIM upisati po jednak broj učenika, njih 28.


Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola u Samoboru upisuje ukupno 130 učenika, ekonimisti 52, hoteljersko-turistički tehničar 52, konobar 6, kuhar 14, slastičar 6. Gimnazija Antun Gustav Matoš upisuje 72 učenika, Srednja strukovna škola ukupno upisuje 176 učenika, frizer 13, tehničar za mehatroniku 26, tehničar za računalstvo 26, vozač motornog vozila, automehaničar i instalater grijanja i klimatizacije po 24 učenika za svako zanimanje, kozmetičar, elektromehaničar i elektroinstalater upisuje po 13 učenika. Srednja Glazbena kola Ferdo Livadić upisuje 18 učenika.

Srednja škola Vrbovec upisuje ukupno 172 učenika, a za zvanje konobar, automehaničar, instalater kućnih instalacija, autolimar,mehaničar alatnih strojeva po 8 učenika za svako zvanje, mesar 20, kuhar 16, CNC operater 16. 

Srednja škola Ban Josip Jelačić u Zaprešiću upisuje ukupno 192 učenika, a za zanimanja ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar, tehničar za računalstvo po 24 učenika, frizer 12, opća gimnazija 48, konobar i slastičar po 8 učenika i kozmetičar 12. U Svetom Ivanu Zelini Srednju školu može upisati ukupno 130 učenika, a za zanimanja agrotehničar, tehničar za električne strojeve po 26 učenika, opću gimnaziju moći će upisati 26 učenika, elektroinstalater i frizer po 13 učenika, automehaničar 10 i strojobravar 8. 

Srednja škola Dugo Selo upisuje 222 učenika, a za zanimanja elektroinstalater i elektromehaničar po 13 učenika, tehničar za računalstvo 48, opća gimnazija 48, frizer 26, plinoinstalater 8, strojarski računalni tehničar 26, automehaničar 10. 

Srednja škola Ivan Švear Ivanić-Grad upisuje ukupno 270 učenika, a za zanimanja ekonomist,komercijalist,prodavač, naftno-rudarski tehničar i frizer po 26 mjesta, elektromehaničar, elektromonter po 9 mjesta, opća gimnazija 52 u matičnoj školi te 26 na izdvojenoj lokaciji u Križu, industrijski mehaničar 8, pomoćni administrator i pomoćni bravar po 5 mjesta, tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom 26 mjesta.

Srednja škola Jastrebarsko upisuje ukupno 126 učenika, a za zanimanja automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije po 12 učenika, ekonomist 26, prodavač 24 i opća gimnazija 52.

Sve dodatne informacije o upisu u srednje škole možete pogledati ovdje.