°C -3

Općina Dubrava: Obnovu društvenih domova prijavili za EU fondove

02.03.2018.

Ivana Crnković

Na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Općina Dubrava prijavila je projekt rekonstrukcije i energetske obnove društvenih domova u Dubravskom Markovcu i Novoj Kapeli.

-Na području Općine je dvadesetak domova, neki su obnovljeni, ali većina njih je u lošem stanju. Samo za usporedbu društveni dom u Habjanovcu nije imao ni struje koju smo uveli prošlog tjedna. Prijavili smo se na natječaj jer su iz Ministarstva objavili poziv za Program održivog razvoja zajednice za potpomognuta područja. Rok za prijavu ističe 5. ožujka i nakon toga čekamo da Ministarstvo odradi proceduru i objavi odluke-rekao nam je Tomislav Okroša načelnik Općine Dubrave.

Maksimalan iznos koji mogu ostvariti je milijun kuna, a povrat investicije iznosi 90%.

Okroša: Nismo spavali zimski san, pripremali smo se za natječaje

Nije ovo prva prijava Općine Dubrava, a načelnik ističe kako se već duže vrijeme pripremaju za natječaje kojima mogu doći do sredstava EU fondova kako bi realizirali planirane projekte.

-Ne želimo se dovesti u situaciju da nam nešto promakne stoga nismo spavali zimski san nego smo pripremali dokumentaciju za sve natječaje koje očekujemo da će biti objavljeni u narednom razdoblju. U tu svrhu smo zaposlili mladog inženjera kako bi pripremili zajedno prijave i kako bi se pratili natječaji EU fondova te pravovremeno reagiralo-dodaje Okroša.

Aplicirat će i za izgradnju šumskih cesta i športsko-rekreativni centar

Općina je dobila i rješenje s Upravnog suda koje je ujedno zeleno svjetlo za izgradnju reciklažnog dvorišta, projekt kojeg će ponovno aplicirati za sredstva Europske unije. No, poručuju, tu neće stati. U pripremi su i drugi projekti kojima će nastojati podići kvalitetu života u Općini Dubrava.

-Osim za komunalnu infrastrukturu, ceste, energetsku obnovu domova, još ćemo prijaviti projektnu dokumentaciju za odvodnju u Dubravi, zatim za sportsku infrastrukturu jer planiramo izgraditi sportsko-rekreativni centar u Dubravi, za izgradnju šumskih cesta, pratimo redovno i natječaje iz socijalnih fondova EU za gerontodomaćice, domaćice koje pomažu starijim i nemoćnim ljudima, a to je ujedno i prilika za zapošljavanje žena starije dobi-kazao je načelnik Okroša o planovima i dodao:

-Krećemo i s izgradnjom vodoopskrbne mreže, projektom nerazvrstanih cesta i uložit ćemo maksimalne napore da nam Zagrebačka županija i Županijska uprava za ceste pomognu asfaltirati ŽC 3041 od Mostara do Stare Kapele.