°C 15

Od stravične nesreće iznad Vrbovca prošle 42 godine

10.09.2018.

Redakcija

Na današnji dan obilježavaju se 42 godine od najstrašnije nesreće u povijesti hrvatskog zrakoplovstva koja se 10. rujna 1976. dogodila na nebu iznad Vrbovca.

Sudarila su se dva putnička aviona, Let 476 British Airwaysa, zrakoplov Hawker Siddeley Trident na putu iz Londona prema Istanbulu i Let 550 Inex-Adria Avioprometa, zrakoplov Douglas DC-9 na putu iz Splita prema Kölnu, Zapadnoj Njemačkoj, a u stravičnom sudaru poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Nesreća se dogodila iznad grada Vrbovca, na visini od 10 tisuća metara, dok su oba aviona parala nebo brzinom oko 900 km/h.

Prema rezultatima istrage, zadnjih pet metara lijevog krila DC-9 presjeklo je Tridentov kokpit i prednju putničku kabinu. Eksplozivna dekompresija Tridenta prouzročila je raspad prednjeg trupa aviona; Trident je pao, udarivši od tlo repom i proklizavši kratku udaljenost, dok je DC-9, bez više od trećine svojeg lijevog krila, odmah se nosom zabio tlo udarivši prvo desnim krilom.

Krivac zagrebačka ekipa kontrole leta

Krivnja za nesreću utvrđivala se mjesecima, a na kraju se ispostavilo da je nesreću dvaju tada najmodernijih zrakoplova uzrokovala ekipa zagrebačke kontrole leta.

Naime, dopustili su da se oba aviona nađu na podjednakoj visini što je dovelo do horizontalnog sudara.

Odgovornim za nesreću te naposljetku i jedinim osuđenim proglašen je kontrolor leta, tada 28-godišnji Gradimir Tasić, koji je dobio sedam godina zatvora. Tasić je iz zatvora pušten nakon nešto više od dvije godine s obzirom da je kasnije sudska odluka prepolovljena zbog masovne peticije njegovih kolega. Naime, Tasiću je to bio treći dan za redom da je radio smjenu od 12 sati jer je u to vrijeme u zagrebačkoj Kontroli leta nedostajalo zaposlenika.

Leševi po livadama i dvorištima

Od siline udara dijelovi obaju zrakoplova rasuli su se područjem od deset kilometara u širinu i 62 u dužinu.

Dijelovi zrakoplova pronalaženi su sve od Vrbovca pa do Križevaca, dok su se tijela preminulih putnika rasula u krugu od čak dva i pol kilometra. Prizori su bili stravični, neka su trupla padala raspolovljena dok su druga pronađena zavezana u sjedalima aviona.

Vrbovčani su tijela nesretnih putnika pronalazili po dvorištima i krovovima svojih kuća, a najveći broj žrtava bili su Nijemci, to jest stanovnici Zapadne Njemačke koji su se vraćali s ljetovanja zbog čega je nesreća privukla još veću pažnju u svjetskim medijima.

Foto: www.baaa-acro.com