°C 7

Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade

20.02.2018.

Redakcija

Jastrebarsko je danas domaćin brojnim obrtnicima i poduzetnicima s područja cijele Zagrebačke županije koji su se okupili na 3. Obrtničkom forumu koji se održava u kongresnoj dvorani Princess centra.

Obrtnički forum već treću godinu zaredom organiziraju Zagrebačka županija i Obrtnička komora Zagreba s ciljem pronalaženja kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama sa svoga područja.

Svečanom otvorenju okupljene su obrtnike pozdravili župan Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel te predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić. 

-Županija je tradicionalno obrtnička županija i niz godina pomažemo obrtništvu, a ono nam vraća kroz svoje rezultate. Prošle godine kroz index razvijenosti je Županija prešla u najrazvijeniju skupinu čemu su doprinijeli naši obrtnici i poduzetnici, a mi kroz razne programe potpore i subvencije im pomažemo. Ovaj skup je jedan od načina kako se usuglasiti i što bolje im pomoći – rekao je župan Stjepan Kožić.

Osim Obrtničkog foruma iz Županije i Obrtničke komore Zagreb ponosni su i na niz drugih projekata koje zajednički organiziraju kao što je Zagrebački obrtnički sajam, sajam obrtničkih zanimanja koji će se i ove godine po treći put održati od 25. do 27. travnja na Zagrebačkom velesajmu. Sve to organizira se kako bi se zajedničkim snagama pokrenulo obrtništvo u smjeru većeg razvoja.

-Svi mi moramo znati da najvažnija stvar na svijetu nije gdje smo sada nego u kojem smjeru idemo – rekao je predsjednik OKZ-a Mirza Šabić istaknuvši kako je najvažnije brinuti za budućnost obrtništva što znači usmjeravati mlade u obrtnička zanimanja.

Tako je glavna tema ovogodišnjeg Foruma "Obrazovanje i zapošljavanje nemaju alternativu" čime se želi ukazati na sve manju popularnost obrtničkih zanimanja među školarcima. Obrtnici ističu kako se sve manje učenika nakon osnovne škole opredjeljuje za upis u strukovne škole što je osnovni problem zbog kojeg je obrtnika danas u Hrvatskoj sve manje te se mora pronaći načina da se taj pad zaustavi.

O ovoj temi posebno je govorio predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko, ujedno i zamjenik gradonačelnika, Stipe Bučar.

-Svjesni smo situacije da u zadnje vrijeme u Hrvatskoj imamo sve manje stručnih ljudi i sve manje obrtnika. Vjerujem da ćemo i danas na Forumu donijeti valjane zaključke kako i u kojem smjeru ići i kako postupiti prema našim učenicima. Moramo krenuti s viših razina kako bismo mogli napraviti jednu kampanju na nacionalnom nivou da animiramo učenike da upisuju obrtnička zanimanja, a samim time moramo im osigurati i stalno zaposlenje te daljnje stručno usavršavanje – kazao je Bučar.

Udruženje obrtnika Jastrebarsko već je prije deset godina započelo s poticanjem školaraca na obrtnička zanimanja putem osiguravanja stipendija i prezentacija po osnovnim školama na području grada i susjednih Općina.

Ostale teme današnjeg Obrtničkog foruma bile su vezane za zapošljavanje u obrtništvu, kvalificiranosti radne snage, neregistriranom obavljanju djelatnosti te strategiji razvoja OKZ-a 2018.-2022. godine.

Galerija slika

Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade Obrtnički forum u Jaski: U obrtništvo treba privući mlade