°C 23

Na Svetonedeljskim ulicama surfati će se besplatno

11.12.2018.

Redakcija

Objavljeni su rezultati natječaja WiFI4EU preko kojeg Europska komisija dijeli 42 milijuna eura u vaučerima od po 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog interneta u gradovima i općinama. Grad Sveta Nedelja jedna je od gradova u Hrvatskoj koja je dobila sredstva za uvođenje besplatnog interneta po cijelom gradu.

Na natječaj se prijavilo više od 13 tisuća europskih gradova i općina, među kojima 336 hrvatskih, a među 2800 dobitnika u prvom pozivu sredstva su odobrena za 224 hrvatske općina i grada. 

Grad Sveta Nedelja nalazi se među 63 grada u Hrvatskoj koji su dobili sredstva odnosno vaučer od 15.000,00 eura. Sredstvima se planira gradske društvene domove i druge često korištene javne površine opremiti s Wi-Fi vezom.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

(Foto: Grad Sveta Nedelja)