°C 21

Ministrica Murganić s vrbovečkim udomiteljima

22.02.2017.

Igor

Ministrica demografije Nada Murganić sa suradnicama danas je posjetila Vrbovec, točnije našla se s udomiteljima ovoga kraja, na njihovom redovnom sastanku zadnje srijede u mjesecu. Štoviše, ovo je prvi put da je nadležni ministar/rica došla u Vrbovec, među ljude koji se bave udomiteljstvom. I dobro da je došla, jer je mogla čuti kako je vrbovečki kraj najjači u toj djelatnosti u državi.

U prepunoj gradskoj vijećnici okupili su se gotovo svi od preko 230 udomitelja, koji u svojim obiteljskim kućama ili domovima skrbe o više od 700 osoba (dodaju li se tome domovi Caritasa u Vrbovcu, Ivana u Dubravi, Stepinčev dom u Cugovcu, Zajednica Cenacolo, muška i ženska kuća i dr., brojka se penje i na 1300 korisnika) najrazličitijih dobnih skupina i socijalno-zdravstvenih kategorija, koje je visokoj gošći predstavila Marijana Dumančić, ravnateljica Centra socijalne skrbi Vrbovec.
Ministrica Murganić ih je donekle i obradovala, kazavši kako je u pripremi zakon o udomiteljstvo, akt kojega Hrvatska još nema, a zbog čega svi u tom sustavu imaju velikih problema u svakodnevnom radu i životu.

Na kraćem susretu s ministricom gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović porazgovarao je o pismu namjere koje je grad poslao njenom ministarstvu. Radi se o namjeri grada da pomogne u osiguranju poslovnog prostora za Centar za socijalnu skrb. Predlažu se dva modela: jedan je ustupanje gradskog zemljišta za izgradnju samostalnog poslovnog objekta u De Pienessovoj ulici ili, drugi, u samom centru grada, uz upravnu zgradu kroz projekt javno-privatnog partnerstva.

-Vidjela sam puno dobri i vrijednih ljudi i puno želje za radom i napredovanjem. Posebno me raduje vidjeti da su udomitelji sve svoje potencijale stavili u službu korisnika, u službu najpotrebitijih. Mislim da kroz udomiteljske obitelji u ovom kraju oni to i nalaze i mi ćemo im u tome financijski, zakonodavno i stručno svakako pomoći – kazala je za naš Portal na kraju današnjeg boravka u Vrbovcu ministrica Murganić.

Dodala je kako ju je iznenadio podatak da je Vrbovec i okolnih pet općina po udomiteljstvu najrazvijeniji kraj u Hrvatskoj, te podvukla:

-Iznenađena sam brojkom udomitelja i raznovrsnošću korisnika (djeca i osobe s mentalnim drugim potrebama), pogotovo željom da se posao nastavi, da se on cijeni kao nešto što je našoj zajednici zaista potrebno. Što se tiče namjere Grada da osigura krov nad glavom za Centra socijalne skrbi, bez brige: to ćemo svakako podržati, jer su Centri temelj našega rada – kazala je danas u Vrbovcu ministrica Nada Murganić. (F.S.)