°C 1

Ministar sutra otvara nove zgrade u Odgojnom zavodu Turopolje

08.01.2018.

ivana

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sutra će boraviti u Turopolju, točnije u Odgojnom zavodu Turopolje gdje se otvara kompleks zgrada financiran iz fondova Europske unije.

Otvorenju će uz ministra pravosuđa prisustvovati Velimir Žunac, mag. ing. el., državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, univ. spec. crim. i dr.

-Obnova i rekonstrukcija zgrade za smještaj maloljetnika (internata), izgradnja nove zgrade za smještaj maloljetnika II (prijem, dijagnostika, smještaj, obrazovanje i kaznionica) te adaptacija kuhinje provedena je u sklopu projekta IPA 2012 “Jačanje zatvorskog sustava RH” čiji je cilj poboljšanje infrastrukture i procesa cjeloživotnog učenja za osoblje zatvorskog sustava Ministarstva pravosuđa, poboljšanje rehabilitacijskih uvjeta u Odgojnom zavodu Turopolje te informatizacija zatvorskog/probacijskog sustava-poručili su iz Ministarstva.

Odgojni zavod u Turopolju jedna je od najstarijih penalnih institucija u ovom dijelu Europe. Povijest Zavoda počinje 6. veljače 1902. godine kad je donesen Zakon o prisilnom uzgoju nedoraslih kojeg je Odjel kraljevske Hrvatsko-Slavonsko-Dalmatinske vlade počeo pregovore s općinskim poglavarstvom u Glini o zakupu i otkupu vojne kasarne (izgrađene 1870. godine) s ciljem osnivanja Kraljevskog zemaljskog popravilišta.

Rješenjem Ministarstva pravosuđa RH od 4. prosinca 1992. godine, Dom za preodgoj maloljetnika Glina izmješten je privremeno na lokaciju Kaznenog zavoda Turopolje. Na toj lokaciji Dom je započeo s radom 20. travnja 1993. godine dolaskom četrdeset maloljetnika iz Okružnog zatvora Zagreb i Okružnog zatvora Varaždin. Odlukom Vlade RH od 7. rujna 1995. godine osnovan je Zavod za preodgoj maloljetnika Turopolje, kao pravni sljednik Zavoda za preodgoj maloljetnika Glina, koji je imao privremeno sjedište u Turopolju. (izvor: Ministarstvo pravosuđa)