°C 4

Maske padaju! NK Vinogradara bez Rubinića ne bi bilo, gradska sredstva nisu dovoljna!

09.03.2018.

Redakcija

Novu tiskovnu konferenciju održao je jučer Nogometni klub Vinogradar kako bi odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Zvonimira Novosela izrečene na tiskovnoj konferenciji Grada Jastrebarskog proteklog tjedna. Iz Vinogradara upozoravaju na netočnosti koje su od strane gradonačelnika iznesene u javnost te ističu kako je žalosno i sramotno na takav način prozivati i napadati čovjeka koji je učinio mnogo za jaskanski sport.

-Uloga Ivana Rubinića u radu i razvoju NK Vinogradara je neupitna. Da nije bilo njega ovog velebnog zdanja na Mladini ne bi bilo. Tu bi bila šikara – moglo se čuti nekoliko puta na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su u prostorijama kluba govorili predsjednik NK Vinogradara Miljenko Pavlaković, pravni savjetnik prof. Petar Milić te revizorica kluba.

Sponzor je jedno, a investitor drugo

Objasnili su da se ponajprije mora razlikovati uloga sponzora kluba – Drvne industrije Rubinić te privatnog ulagača – fizičku osobu g. Ivana Rubinića.

-Glavni sponzor NK Vinogradaru je DIR. G. Ivan Rubinić je kao investitor od 2000. godine, odlukom tadašnje skupštine dobio dopuštenje da pokrene gradnju tih objekata, a odlukom sadašnje skupštine priznato mu je to ulaganje. To nisu ista sredstva. Sponzorstvo od tvrtke DIR su jedno, a ulaganja g. Rubinića su drugo – kazao je Miljenko Pavlaković.

Dodatno je pojašnjeno da su sva sredstva kojima je klub sponzorirala tvrtka DIR uložena u održavanje sportskih objekata, za funkcioniranje kluba, dok privatna ulaganja Ivana Rubinića u izgradnju objekata sežu iz mnogo ranijih godina.

Kako se dijeli novac Sportske zajednice?

Da nije bilo tih sredstava, ulaganja g. Rubinića u izgradnju objekata te s druge strane sponzorstava tvrtke DIR u njegovom vlasništvu, Nogometni klub Vinogradar danas ne bi bio najuspješnija amaterska sportska momčad na području Jaske i šire. Iz kluba upozoravaju da sredstva koja se na godišnjoj razini primaju iz Sportske zajednice Grada Jastrebarskog, a koja su iz godine u godinu sve manja, nisu dostatna za funkcioniranje kluba, već mogu poslužiti tek za prijevoz.

-Teza koja je plasirana od strane gradonačelnika da je Grad za uredovno poslovanje kluba putem Sportske zajednice dao 190 000 kuna, kad bi to pomnožili sa 17 godina to ni za stadion ne bi bilo dovoljno. Ta sredstva služe za prijevoz – kazao je prof. Milić i dodao kako sredstva koja iz godine u godinu ulaže Ivan Rubinić, koji se obvezao da će dalje ulagati, nisu u pitanju, jer je to njegov novac kojim gradi i odriče se naknade. U pitanju su sredstva poreznih obveznika, građana Jaske, koja se po upitnim kriterijima putem Sportske zajednice dijele klubovima:

-Prema informacijama kojima raspolažemo nema pravnih kriterija o podjeli sredstava športskim udrugama i klubovima, pa se pitam na koji način oni ta sredstva dijele?
Na koji je način 1 500 000 kuna dodijeljeno sportskim udrugama? To su sredstva poreznih obveznika! Za njihovu podjelu Pravilnika nemaju. Imaju smjernice, ali one su neobvezujući dokument-kazao je Milić.

Predsjednik NK Vinogradara Miljenko Pavlaković u podužem emotivnom govoru objasnio je kako bez Ivana Rubinića NK Vinogradar danas ne bio tu gdje je, te kazao kako se druge sredine prema njemu ne bi tako odnosile. Kazao je i da je sramotno od strane grada Rubinića nazivati ucjenjivačem, a cijeli klub kriminalnom organizacijom.

-Zar treba pljunuti, na tvrtku čiji je vlasnik Ivan Rubinić? Jednu od najvećih na području Jastrebarskog koja daje za šport više nego Gradski proračun i Športska zajednica? No ni to nije dovoljno!-kazao je Pavlaković.

Rubiniću utvrđen pravni interes

I dalje su nejasni motivi gradonačelnika Jastrebarskog da javno Rubinića naziva "takozvanim sponzorom i dobrotvorom koji se najednom predomislio i želi privatizirati klub". Rubiniću je, objašnjavaju, utvrđen pravni interes.

-Nikada nisam rekao da je Rješenje o izvedenom stanju dokument koji automatizmom daje vlasništvo ulagaču, ali sam rekao da bez tog papira nema rješenja imovinsko pravnih odnosa. Svi zahtjevi bi bili odbačeni da u prethodnom postupku nije utvrđen pravni interes, i aktivna legitimacija gospodina Rubinića-rekao je prof. Milić.

Netočna je i tvrdnja gradonačelnika Novosela, dodao je, da je objekte na Mladini mogao legalizirati bilo tko, već se to može učiniti samo osoba kojoj se dokaže pravni interes.

Situacija je još više zbunjujuća jer je upravo Grad Jastrebarsko izdao dokumente i rješenja koja potvrđuju taj pravni interes gospodinu Rubiniću, a s druge strane taj isti postupak smatraju "nejasnim".

-U Rješenju Grada Jastrebarskog stoji: "Utvrđen pravni interes podnositelja zahtjeva"! U Rješenju o utvrđivanju građevinske čestice također stoji: "Utvrđen pravni interes podnositelja zahtjeva"! U Rješenju o izvedenom stanju isto tako u obrazloženju stoji: "Utvrđen pravni interes podnositelja zahtjeva"! Pa što su ta tijela, stručne službe Grada koje su donijele ova rješenja? - pita se prof. Milić i zaključuje:

-Dok sam radio kao odvjetnik ovdje su mi bili najteži ljudi kad su stranke u pitanju. Dok vas trebaju sve vam obećavaju, čim učinite i okrenite leđa gledaju gdje će vas piknuti. Gdje ste najslabiji. Ovdje radije imate jal umjesto da budete sretni -kazao je.

Pavlaković: Poklonite zemljište NK Vinogradaru

S tim se složio i predsjednik kluba Miljenko Pavlaković dodavši kako bi u drugim sredinama prigrlili ovakvog investitora, dok će se ovdje, cijeli slučaj morati rješavati na sudu. Iako je prvu tužbu g. Rubinić povukao, 2. ožujka podnio je novu tužbu radi utvrđenja prava vlasništva građenjem na vrijednost zemljišta koje prati infrastrukturu i objekte na Mladini.

Budući da iz Grada Jastrebarskog nisu bili spremni na prodaju zemljišta niti darovanje, ovaj će se spor morati sudski riješiti.

Na samom kraju tiskovne konferencije predsjednik NK Vinogradara još jednom je apelirao na gradonačelnika Novosela i Grad Jastrebarsko da ako vole klub, da mu daruju zemljište.

-U svrhu mirnog rješavanju ovog spora, u ime NK Vinogradara još jednom apeliram na gradonačelnika, na njegov razum, ako ne želi prodati zemljište g. Rubiniću, da Grad ima koristi, u ime svih članova kluba, neka pokloni to zemljište NK Vinogradaru. Ako je on zaljubljenik u naš Klub to je jedino rješenje – zaključio je Pavlaković.