°C 5

Lonjica uskoro slavi 400 godina

16.05.2018.

Franjo Simić

Najzapadnije i jedno od najvećih vrbovečkih naselje, Lonjica koja se proteže duž donedavne državne ceste Dugo Selo-Vrbovec, uvelike se sprema za veliki događaj.

Uskoro će brojnim manifestacijama obilježiti 400 godina postojanja.

Naime, grof. Juraj Zrinski (otac hrvatskog bana Petra Zrinskog, rođenog u Vrbovcu) u 17. stoljeću ove prostore naseljava prebjezima iz turske Slavonije i daje im slobodnjačka prava poveljom iz 1618. godine.

Lonjičaki su još zimus krenuli s pripremama za obilježavanje svoga jubileja. Osnovali su organizacijski odbor na čelu s Valentinom Kralj, u kojem su uz Mjesni odbor i predstavnici svih udruga koje djeluju u selu (vatrogasci, škola, sportaši, žene, lovci…).

Program proslave počinje već 26. svibnja, kada će se upravo u Lonjici održati gradsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži. Očekuje se nastup najmanje 30 ekipa, među kojima i „domaće snage“, od kojih se ponovo očekuju visoki dometi.

Posebna se tribina organizira 1. lipnja na temu „Lonjica 1618-2018.“ Bit će tada predstavljena i posebna publikacija, koja uskoro izlazi iz tiska. Nakon toga se održava koncert lonjičkih glazbenika (nekadašnjih i sadašnjih učenika škole). U školi, pak, pripremaju izložbu fotografija, pisanih dokumenata, etno-predmeta ovoga kraja, narodnu nošnju, uz domaću autohtonu gastronomiju.

Središnja se svečanost održava sutradan, 2. lipnja na nogometnom igralištu i to kroz veliku priredbu učenika lonjičke škole i gostiju, zbora mladih ovoga sela, te HKUD-a Petar Zrinski iz Vrbovca.

Obilježavanje svoga jubileja Lonjica će zaključiti velikim proštenjem za blagdan Presvetog Srca Isusova svetom misom s procesijom, u nedjelju 10. lipnja, a naredni vikend (16. i 17. lipnja) nogometaši Lonje organiziraju drugi noćni malonogometni spektakl. Dakako, 17. lipnja lovci su domaćini gradskog lovačkog natjecanja u gađanju letećih meta.

-Kao što vidite puno se događanja priprema za konac svibnja i početak lipnja. Mislim da ćemo  naš jubilej dostojno obilježiti, upravo onako kako to i zaslužuje takva obljetnica. Posebno me raduje što u tome sudjeluje, i za to živi, doslovno cijelo selo – kaže predsjednica Mjesnog odbora Štefica Fintić.

Foto: Štefica Fintić