°C 18

Korisna rekreacija uz koju se jede domaće

04.05.2017.

Igor

Novi gradski vrt otvorio je svoja vrata za 40 Velikogoričana koji će u svoje slobodno vrijeme motikom i rukama saditi voće i povrće kako bi pred svoje obitelji na stol povremeno mogli iznijeti hranu iz vlastitog uzgoja.

-Kolegica mi je rekla da je otvoren natječaj, a pošto sam umirovljenik ovo mi je i oblik rekreacije i ovako znam da ja i moji ukućani jedemo domaće voće i povrće koje nije tretirano kemikalijama. Mislim da je to korisna rekreacija. Sadit ću povrće i voće, a pošto se zovem Cvjeta prvo sam cvijeće zasadila, bit će malo peršina, salate i tako- rekla nam je gospođa Cvijeta Pandol iz Velike Gorice koja se veseli svom komadu zelene oaze uz Sinjsku ulici na Podbrežnici. 

Ona je jedna od četrdesetero građana kojima su jučer gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Stjepan Kos uručili ugovore o korištenju parcela i ključeve vrta.

-Podjeli smo 40 parcela, uz prethodne parcele u Teslinoj i drugom vrtu na Podbrežnici polako smo se približili brojki 150 vrtova za građane koji će se moći baviti poljoprivredom. Želja nam je ohumaniti ovaj prostor grada da Velikogoričani dobe prostor na kojem se mogu i družiti i uzgojiti za sebe voće i povrće, rekreirati i okupirati. Moći će uzgojiti hranu za sebe možda i naprave malu razmjene među sobom-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić na otvorenju trećeg po redu Gradskog vrta i dodao kako će nastaviti s ovakvim akcijama i otvarati vrtove gdje bude iskazan veći interes građana. 

Parcela i za Gorički klub mladih

Uz razne aktivnosti koje provode za mlade Gorički klub mladih također je dobio svoju parcelu na korištenje kako bi se oni koji su zainteresirani i u praksi mogli primijeniti znanja iz zelenih radionica kakve je Klub već organizirao.

-Gorički klub mladih je dobio svoju parcelu u vrtu i ovim putem pozivamo sve mlade koje zanima vrtlarenje da nam se jave na Lokalni info centar ili u Gorički klub mladih. Planirali smo saditi paradajz, salatu, ali vidjet ćemo i što će mladi sami predložiti-rekla je Ana Peternac Bučan iz Info centra za mlade. 

Dok su nakon otvorenja neki ostali družiti se uz razgovor, glazbu i roštilj, neki korisnici su odmah prionuli zasaditi sadnice koje su za početak dobili od Grada Velike Gorice.

U mirovini sam i ovako ću si skratiti vrijeme i družiti se, a imat ćemo i koristi. Vidim da ima dosta mjesta pa ću saditi paradajz, papriku i krastavce, salate, a kako sam Dalmatinka sadit ću i blitvu, špinata sve što ćemo moći posaditi i ono što svi volimo. Unuka je bila tužna što se nisam prijavila kad su prvi vrtovi bili, pa sad kad su objavili natječaj odmah smo se prijavili i hvala Bogu dobili-kazala je gospođa Maša Kostelac koja stanuje u blizini i koja će u pratnji unuke dolaziti obrađivati svoj vrt.