°C 25

Komisija odlučila: Provjerite je li vaš grad ili općina na listi onih koji će dobiti besplatan Wi Fi

16.05.2019.

Romana Šimek

Europska komisija objavila je rezultate drugog poziva na prijave za inicijativu WiFi4EU koji je trajao od 4. do 5. travnja. 3400 općina dobit će vaučere pojedinačne vrijednosti od 15 000 eura za troškove ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima, npr. u gradskim vijećnicama, javnim knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.

U okviru poziva za sudjelovanje u inicijativi WiFi4EU bit će dostupno ukupno 9.000 vaučera, a do kraja 2020. organizirat će se još dva poziva, od kojih jedan već ove godine. Inicijativa WiFi4EU dio je ambiciozne operacije izmjena propisa EU-a u području telekomunikacija koja obuhvaća nove mjere za ispunjavanje sve većih potreba Europljana za povezivošću i poticanje konkurentnosti Europe.

Među 3400 dobitnika drugog kruga poziva europskog projekta WiFi4EU našli su se gradovi i općine Zagrebačke županije, i to: Općina Bistra, Brdovec, Dubrava, Ivanić-Grad, Klinča Sela, Križ, Pokupsko, Velika Gorica, Vrbovec i Žumberak.

Cilj je inicijative WiFi4EU osigurati visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, uprave, knjižnice i zdravstveni centri u cijelom EU-u.

Vaučeri koje u okviru inicijative financira Europska komisija dodjeljuju se kao potpora općinama za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života, koje će ugraditi poduzeća za instaliranje bežičnog interneta.

Dobitnicima vaučera čestitala je i europsko Povjerenstvo za digitalno gospodarstvo i društvo iz kojega su kazali da nastavljaju povezivati Europljane omogućavajući im da uživaju sve prednosti jedinstvenog digitalnog tržišta.

foto: Ilustracija/Youtube