°C 30

Jaska: Sat vremena premalo za sva pitanja vijećnika

03.10.2018.

Redakcija

Aktualnih sat vremena nije bilo dovoljno za sva pitanja gradskih vijećnika grada Jastrebarskog. Osim o temi otpada u gradu i pitanja koje muče stanovnike Svete Jane, a o kojima smo već pisali, vijećnici su se raspitivali i o javnim natječajima, vrtiću, prolazu kod tržnice, autobusnom okretištu, vojarni i dr...

Vijećnik Tomislav Preprotić (HDZ) koji je prvi postavljao pitanja, ukazao je kako putem otvorenih natječaja geodetske poslove u Jastrebarskom uglavnom obavljaju tvrtke iz Zagreba, dok se tvrtke iz Jastrebarskog zapošljavaju u manjem broju slučajeva. Istaknuo je vijećnik kako je siguran da je sve u okviru Zakona, ali kako bi volio da na pozivnim natječajima sudjeluje više tvrtki iz Jaske.

Gradonačelnik je odgovorio kako su s nekim tvrtkama imali lošija iskustva.

-Mi biramo one s kojima ćemo raditi na temelju referencija, sposobnosti i iskustva. Tvrdim da tvrtke s područja grada rade, ali imali smo s nekima od njih problema u operacionalizaciji, pa trebaju izgraditi povjerenje s Gradom i ponovo će raditi – rekao je Novosel.Drugo vijećnikovo pitanje, odnosno opaska, odnosila se na radove na kanalizaciji u Gornjoj Reki za koje je Preprotić obrazložio da se izvode mimo pravila struke. Gradonačelnik mu je na to rekao da to pitanje uputi Vodama Jastrebarsko koje su provoditelj projekta.

Prolaz do tržnice ruglo je grada

Iz redova HDZ-a stiglo je i pitanje o prolazu od Štrosa do tržnice u centru grada. O tom projektu pitao je vijećnik Luka Cipurić istaknuvši da već dugo nije učinjeno ništa.Istina, prolaz do tržnice ruglo je u centru Jaske na koje nitko nije ponosan, a s tim se slaže i gradonačelnik. Kazao je kako investitor nije ispoštovao ugovorne obveze pa će ga Grad najvjerojatnije tužiti. Novac za uređenje prolaza na kraju će se ipak morati pronaći u Gradskom proračunu i to za iduću godinu.

-Prostor je neugledan, nedostojan grada i slažem se da centar grada to ne zaslužuje. Investicija ne bi trebala biti prevelika, treba napraviti glavni projekt i nakon toga novu građevinsku dozvolu i osigurati sredstva za izvođenje – kazao je Novosel.

Hoće li se graditi novi vrtić?

Projekt koji je zanimao vijećnika Andreja Krlina (HDZ) odnosi se na dječji vrtić, tj. ideju o izgradnji novog vrtića u Jaski. Gradonačelnik je pojasnio planove Grada po tom pitanju. Naime, od preuređenja starog objekta vrtića se odustalo, zbog državnog pedagoškog standarda, a i zbog starosti zgrade koja po standardima nije namijenjena da u njoj bude vrtić. Projekt izgradnje novog vrtića prijavljen je pak na natječaj Ministarstva za demografiju.

-Prijavili smo se na natječaj ministarstva za demografiju za izgradnju novog vrtića, sve do glavnog projekta i građevinske dozvole, po arhitektonskoj analizi došli smo do procjene vrijednosti projekta od 600 000 kuna. Ministarstvo je raspisalo natječaj do 50% financira dokumentacije, projekt je prošao, ali odobreno nam je 70 000 kuna. Revidirali smo ostale faze. U proračunu ćemo predložiti prvu fazu projektiranja kako bismo krenuli iz nekih drugih izvora i vlastitim sredstvima. Sljedeće godine ne bi gradili, ali bi rješavali projektnu dokumentaciju – kazao je Novosel dodavši da bi se, kad se vrtić izgradi, sva djeca iz starog objekta preselila u novi koji bi bio dovoljno velik i za još veći broj djece, nakon čega bi se krenulo u rekonstrukciju stare zgrade vrtića koja bi naposljetku dobila drugu namjenu.

Krlin je pitao i ima li kakvih planova za uređenje autobusnog okretišta na Trešnjevci gdje nema sanitarnog čvora niti nadstrešnice na što je gradonačelnik odgovorio da je to uređenje u planu Hrvatskih cesta kojima se na raspisani javni natječaj nije nitko javio.

Što je s vojarnom?

Pitanja za gradonačelnika imao je i MOST-ovac Roman Rodić koji je opet pokrenuo pitanje vojarne. Do njega je došla informacija da je Gradu Jastrebarskom još 2008-09.godine došao dokument iz Vlade RH o predaji Vojarne Gradu no da ga tadašnji gradonačelnik nije želio potpisati. O tom slučaju Novosel, kaže, nema pojma, ali je poručio kako će informaciju provjeriti.Po pitanju vojarne, Rodića je zanimalo plaćaju li državne agencije i ministarstva koje ondje posluju komunalnu naknadu i kakvi su planovi za Vojarnu. Gradonačelnik je kazao kako je jedini put prema korištenju vojarne urbanistički plan koji je donijelo Gradsko vijeće.

-U tom urbanističkom planu postoji zona stambene zgrade i one neće biti predane gradu u vlasništvo, ali one nisu pretežite. Ako želimo stvarati novi centar onda ga ne možete izolirati od stanovanja. Planiran je i velik broj javnih sadržaja – kazao je gradonačelnik dodavši kako je sada u tijeku parcelacija tog područja.

Vijećnik Rodić imao je na aktualnom satu i nekoliko inicijativa. Osim one da se sazove tematska sjednica Gradskog vijeća o otpadu, Rodić je ukazao i na porast provala i krađa na jaskanskom području, dok s druge strane, kaže, policija naplaćuje kazne za parkiranje roditeljima koji u školu dovode svoju djecu. Zbog svega, vijećnik traži da svoje izvještaje na Vijeću podnosi i Policijska postaja Jastrebarsko.

-Tražim suradnju Grada i policije vezano uz parkiranje! Roditeljima se naplaćuje kazana za parkiranje u ulici Ante i Davida Starčevića koju niste proglasili jednosmjernom! I na zadnjoj sjednici sam rekao da je preprometna, a sad policajci vrše represiju nad roditeljima koji dolaze u školu s djecom! Tražim da se daje izvještaj policije na sjednicama i inzistiram da se to uvrsti – kazao je Rodić.Više vremena za aktualne teme

Roman Rodić o ovim je temama želio više raspravljati i detaljnije ih obrazložiti no u tome ga je prekinula predsjednica vijeća Željka Kovačić istaknuvši da je vrijeme aktualnog sata prošlo. Nekoliko drugih vijećnika nije niti stiglo postaviti svoja pitanja stoga se vijećnik Rodić obratio i pod točkom "Razno" naglasivši kako bi bilo bolje da aktualni sat ne traje samo sat vremena već da se o važnim i aktualnim pitanjima za grad treba stići kvalitetno raspraviti.

-Imam prijedlog da se izmijeni pravilnik u radu Gradskog vijeća u smislu aktualnog sata koji pokriva veliki broj pitanja vijećnika koje su od, rekli bismo, veće životne važnosti nego ove tehnikalije koje mi imamo u smislu 17, 20 ili 50 točaka, a mi smo danas oduzeli vijećnicima njihova pitanja radi nekakve formalnosti. Radi birokracije koja je potpuno nepotrebna. U županijskoj skupštini smo imali istu situaciju i bilo je vrlo tolerantno. To je bila stvar procjene, nismo robovali ovakvom načinu vođenja sjednice. Dajem inicijativu da se to izmijeni – kazao je Rodić.

Predsjednica je objasnila da ako se svi drže vremena od 2 minute po pitanju i 5 minuta po odgovoru da se sve može stići. Rodić se s time nije složio kazavši da nema razloga da se aktualni sat ne proširi i da svi vijećnici postave pitanja gradonačelniku, zatraživši uz to ipak malo više tolerancije.