°C 30

Izrada studijsko-projektne dokumentacija za gradnju CGO Zagreb

05.10.2018.

Redakcija

Sredinom studenoga planira se objaviti otvoreni postupak javne nabave za izradu studijsko-projektne dokumentacije za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb. U njemu će se, kada bude sagrađen, i tehnologijom koja će se izradom studijsko-projektne dokumentacije definirati, zbrinjavati komunalni otpad s prostora Zagreba i Zagrebačke županije. Gradit će se u istočnom produžetku centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba u Resniku.

Izrada studijsko-projektne dokumentacije, procijenjene vrijednosti 30 milijuna kuna, s 85% sredstava (25,5 milijuna kuna) sufinancirat će se iz Kohezijskog fonda EU, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sufinanciranje u iznosu od 5% (1,5 milijuna), a uskoro će biti potpisan i ugovor o sufinanciranju, također s 5%, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Preostalih 5% vrijednosti projekta, u omjeru 75%-25% osigurat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

-Ovisno o tijeku postupka, nadamo se do Uskrsa iduće godine ugovoriti izrađivača kompletne studijsko-projektne dokumentacije. Potom, u roku od 24 mjeseca dokumentacija mora biti izrađena, a u nerednih deset mjeseci proći i provjeru Bruxellesa. Ako sve bude kako smo planirali u ožujku 2022. mogli bi pokrenuti tendere za gradnju centra“, na predstavljanju projekta „Izrada studijsko-projektne dokumentacija za gradnju CGO Zagreb-rekao je Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o., nositelja svih aktivnosti.

Izrada studijsko-projektne dokumentacije obuhvaća, uz ostalo, izradu studije izvodljivosti s analizom troškova, koristi i analizom poslovnog modela, studije utjecaja na okoliš, izradu idejnog projekta CGO-a, ishođenje lokacijske dozvole i projektne prijave (aplikacijskog paketa) za EU financiranje same gradnje, izradu projektno-tehničke dokumentacije za pretovarne stanice (maksimalno osam na području Zagrebačke županije), kao i izradu dokumentacije za javnu nabavu za gradnju Centra i pretovarnih stanica te dokumentacije za nabavu opreme potrebne za njihov rad.

U ime Zagrebačke županije, predstavljanju projekta „Izrada studijsko-projektne dokumentacija za gradnju CGO Zagreb“, prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak.

-Svaka stvar ima svoga gospodara, pa tako i otpad. Svi zajedno moramo osvijestiti činjenicu da nije svaki otpad smeće. Dapače, veliki dio njega je ponovno uporabljiv. To je nešto na čemu moramo raditi kako bi svi zajedno učinkovito gospodarili otpadom - rekla je zamjenica, istaknuvši pilot projekte odvojenog sakupljanja otpada na kućnom pragu u Svetom Ivanu Zelini, Ivanić-Gradu i Bisti.

-Stopa reciklaže 'popela' se na 30%, dok se volumen odloženog komunalnog otpada smanjio za 50%. Dokazali smo 'da se može-rekla je zamjenica Žužak.

Uvodno su prisutne pozdravili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednica Hrvatske udruga za gospodarenjem otpadom Aleksandra Anić Vučinić.

(Foto: Zagrebačka županija)