°C 25

Iz Programa ruralnog razvoja za gradnju vrtića u županiji izdvojeno više od 45 milijuna kuna

17.04.2019.

Petar Brnada

U Zagrebu je proteklog ponedjeljka Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, prisustvovao potpisivanju ugovora za 10 vrtića i šest zajedničkih vatrogasnih domova ukupne vrijednosti 106,2 milijuna kuna, a među njima se našao i ugovor o vrtiću u Općini Križ vrijedan 5,9 milijuna kuna.

Ugovore je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić s osnivačima tih ustanova čiji su projekti zadovoljili uvjete na natječaju tipa operacije 7.4.1 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu Programa ruralnog razvoja RH.

No vrtić u Križu nije jedini projekt koji je financiran mjerom 7.4.1. Naime, Ministarstvo je ranije potpisalo ugovore sa još sedam općina i gradova s područja Zagrebačke županije ukupne vrijednosti od preko 40 milijuna kuna.

Tako je prethodno Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s Gradom Vrbovcem potpisala ugovor o izgradnji vrtića vrijedan 7,4 milijuna kuna, s Gradom Ivanić- Gradom 1,3 milijuna kuna, s Općinom Farkaševac ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna, s općinama Rugvica i Gradec ugovore po 7,4 milijuna kuna, s Općinom Kloštar Ivanić ugovor od 6,7 milijuna kuna te s Općinom Bistra ugovor 4,9 milijuna kuna.

-Danas smo došli do brojke od 200 ugovora za dječje vrtiće u ruralnim sredinama. Ti će vrtići biti izgrađeni, opremljeni ili rekonstruirani s više od milijardu kuna ulaganja iz Programa ruralnog razvoja RH. To znači da će djeca iz manjih mjesta dobiti jednake, ako ne i bolje uvjete, od svojih vršnjaka iz velikih gradova. Želimo radno aktivnu i mlađu populaciju privući u ruralne sredine, a izgradnja dječjih vrtića i ostalih sadržaja koji život  čine lakšim, ugodnijim i privlačnijim samo je prvi korak do ostvarenja tih ideja. Svaki projekt koji financiramo je projekt za budućnost jer čuva postojeća i stvara nova radna mjesta. Ukupna vrijednost ovih 16 projekata koji će se realizirati u naseljima s najviše 5.000 stanovnika je 127,12 milijuna kuna od čega je 106,2 milijuna kuna financirano sredstvima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić.

Kako su dodali iz Ministarstva, cilj mjere 7 Programa ruralnog razvoja je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnog gospodarstva te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko- rekreacijskih sadržaja čime se stvaraju preduvjeti.