°C 13

Ivanić- Grad pri vrhu izdvajanja za poljoprivredu

03.10.2017.

Igor

Ivanić- Grad je i tijekom 2016. godine nastavio s trendom ulaganja u poljoprivredu, jer jedino tako mogu se očuvati, ali i razviti lokalni resurse s kojima se raspolaže. Slijedom toga sredstva su izdvojena za potporu i unapređenje biljne poljoprivredne proizvodnje kao i stočarske proizvodnje, između ostalog, kroz nabavu certificiranog sadnog materijala, navodnjavanje, subvencije za plastenike i staklenike, umjetno osjemenjivanje stoke, obnavljanje stočnog i pčelinjeg fonda, i drugo.

Svojim izdvajanjima Ivanić- Grad je zauzeo peto mjesto te je vodeći grad Zagrebačke županije po izdvajanju za poljoprivredu. Uz Ivanić među deset gradova s područja županije još je jedino Sveti Ivan Zelina koji je na devetom mjestu. Ispred Ivanić- Grada su Petrinja i Popovača iz Sisačko- moslavačke županije, te Trilj i Vrlika iz Splitsko- dalmatinske županije.

Tijekom prošle godine Ivanić- Grad je za poljoprivrednike izdvojio 600 tisuća kuna, a ove godine uz te subvencije izdvojeno je dodatnih 250 tisuća kuna bespovratnih sredstava za poljoprivredne projekte. Osim toga, Grad je posebno financirao i zadrugu Crna kap kojoj je cilj kroz udruživanje pristupiti ozbiljnijoj proizvodnji zaštićenog premium bučinog ulja te nastupiti prema EU fondovima.