°C 1

Grad Velika Gorica blokiranima otpisuje 10 tisuća kuna duga

18.09.2018.

Redakcija

Grad Velika Gorica pridružit će se državi i pravnim tijelima kojima je osnivač država, te drugim jedinicama lokalne i područne samouprave, kako bi otpisom duga građanima pod blokadom računa se pomoglo da "stanu na noge".

Vlada Republike Hrvatske ove je godine osmislila paket zakona kako bi blokiranim građanima omogućila da im se ovršeni računi odblokiraju, a njime je propisano da država i njezine tvrtke, ustanove poput HEP-a, HZZO-a ili HRT-a, kao i lokalna samouprava sa svojim tvrtkama, trebaju otpisati dugove do visine od 10 tisuća kuna ukoliko je taj dug razlog blokade računa. Samo je u srpnju tako otpisano dugova za 150 tisuća građana Hrvatske s oprostom ukupno 1,4 milijarde kuna. Mjera je to zamišljena kako bi se smanjio broj od 330 tisuća blokiranih građana.

Odluka po kojoj će se otpisati dug u visini do 10 tisuća kuna prema Gradu Velikoj Gorici trebala bi se donijeti ovoga tjedna nakon čega će krenuti i provedba te odluke.

No, nemojte u koš baciti uplatnice komunalnih poduzeća, kazne za parkiranje ili uplatnicu za legalizaciju jer se oprost ne odnosi na sve dugove. Dugovi koje će Grad Velika Gorica oprostiti u tom iznosu odnosit će se na dug komunalne naknade te naknada za priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom ili odvodnju otpadnih voda, naknade za najam javne površine, kao i naknada za priključak na plinsku mrežu ili za sufinanciranje plinske mreže.

Odlukom je definirano kako ova jednokratna pomoć blokiranima u vidu oprosta duga se odnosi na građane koji su do 31.prosinca 2017. godine došli pod ovrhu i od tada se nalaze u blokadi računa.

- Svrha donošenja Odluke je provedba jednokratne mjere pomoći radi rješavanja problema blokiranih računa fizičkih osoba, jednokratnim otpisom duga najviše do iznosa glavnice od 10.000,00 kuna uvećana za pripadajuće kamate i trošak postupka - stoji u prijedlogu Odluke za koju još treba potvrda Gradskoga vijeća.

Prijedlog Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama možete pogledati OVDJE, a o toj odluci raspravljat će se već ovoga četvrtka.