°C 15

GASTRO: Za najbolju kotlovinu zaslužne žene iz DVD-a Kosnica

15.10.2018.

Redakcija

Uz dobru svirku, razne slastice i gastro delicije te natjecanje u pripremi kotlovine proteklo je 17. izdanje najukusnije manifestacije u Turopolju.

-Ove godine Gastro Turopolja je ispunio očekivanja organizatora, a nadamo se da su i Velikogoričani i gosti bili zadovoljni. Ugodan I topao dan privukao je jako puno ljudi u centar grada neke s namjerom da ručaju na Gastru, a neke da popiju piće i podruže se. Poučeni iskustvom od ranijih godina vidjeli smo da velik broj ljudi koji se okupi praktički stvori usko grlo i da moramo raširiti prostor manifestacije da bi se posjetitelji ugodnije osjećaju i kako bi se kvalitetnije podružili-rekla nam je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Podjelilo se na tisuće porcija od prave domaće turopoljske kotlovine do delicija s juga Hrvatske.

-Nemrem ih toliko brzo servirati koliko se brzo pojedu-komentirao nam je gospodin Stjepan Čunčić iz Plemenite opčine turopoljske koji je posjetiteljima ponudio turopoljske kanape sa špekom od turopoljskog pajceka.

Uz mirise koji se šire oko Muzeja Turopolja nije teško stati u red za kupone za ručak ili porciju jer prizori i mirisi garantiraju finu hranu, a svatko je mogao izabrati nešto po svom guštu.

-Odabrala sam crni rižoto od Mon Amija i famozan je! Svake sam godine na Gastru i ove je godine najbolje do sada jer su manifestaciju raširili na veći prostor tako da se nađe mjesta za svakoga-rekla nam je Anamarija M. iz Vukovine.

Ante iz Masterchefa i Špiček predvodili ocjenjivanje

Četveročlani žiri koji je imao zadatak odabrati najbolju kotlovinu morao se pomučiti oko ocjenjivanja jer konkurencija je bila veoma jaka. U žiriju uz vijećnike Turističke zajednice bili su poznati chef Tomislav Špiček te Ante Martić finalist iz hrvatskog Masterchefa. Ove godine natjecalo se rekordnih 34 ekipa, no prvo mjesto naposljetku je pripalo DVD-u Kosnica koje je imalo pobjednički recept.

Gastru su se tradicionalno pridružili gosti iz Bilja, Lastova i Korčule pa čak i Gastro apostoli koji su predstavljali Žumberačke vile. Na jelovniku su bila razna jela od poznatih grof rolica, skradinske torte, tune na roštilju, šarana na rašljama, a nije nedostajalo ni domaćih suhomesnatih proizvoda, dobre kapljice, štrukli s tropom, ni domaćih tradicionalnih kolača.

Drugo mjesto pripalo je još jednoj domaćoj ekipi, JVP Velika Gorica, a treće mjesto osvojila je ekipa Gastro apostola iz Udruge Žumberačke vile.

-Lani smo išli s pričom gdje smo htjeli nadograditi tradicionalnu verziju kotlovine, no ove godine smo se ipak vratili tradiciji radi boljih ocjena, što ne znači da je bolja kotlovina, ali je tradicionalna. To znači da u nju ide luk, mrkva, paprika, meso koje smo dobili od organizatora i to je to, malo začina, umaka i to je naša priča. Gastro je svake godine sve bolji i bolji i to se sad razvija u neku tradiciju koja ima pomaka iz godine u godinu i nastavit ćemo dolaziti ovdje-rekao nam je Zlatko Ivanković iz ekipe Gastro apostola koji su na kraju slavili treće mjesto.

Odabrane su i tri najveselije ekipe, a tu su prednjačili DVD Kuče, zatim Veseli Prigorci i KUD Stari grad Lukavec, dok su najuređenije stolove imale čak osam ekipa.

Uz kotlovinu nudila su se i druga domaća jela, kruh i kolači, pa i razni domaći proizvodi, a svega pomalo bilo je i na štandu Udruge žena Anđela Lovreković iz Mraclina.

-Danas smo pripremili štrukle s tropom za ručak, a imamo i naših proizvoda domaćih pekmeza od našeg nešpricanog voća, domaćih mlinca, kukuruznog kruha, svašta, a sve to smo same pripremale-rekla nam je Vesna Tafra koja je predvodila "Anđele".

Pune ruke posla imali su i gorički ugostitelji, a predsjednik Udruženja obrtnika Velike Gorice Vladimir Birek također je zadovoljan manifestacijom.

-Ova manifestacija prezentira ugostiteljstvo našega grada, ali i svakog ugostitelja ponaosob. Ima nas dosta, ali „ne bi bilo štete“ da nas ima i više- kazao je Vladimir Birek.



Širenje prostora pun pogodak, potrebno povećati i broj porcija

Širenje prostora bilo je pun pogodak za ovu manifestaciju koja raste svake godine, ove godine povećan je i broj slastica, a kako uvijek ima onih koji nisu ulovili svoju porciju na vrijeme radit će se i na jačanju ponude.

-Imali smo ove godine značajniju ponudu kolača, Memy je pripremio ogromnu količinu, ali i udruge su se uključile u taj dio ponude jer je svake godine bilo premalo slastica, pa se na dosta štandova posjetiteljima nudilo domaćih kolača, štrukli i nastojali smo u ponudi domaće hrane biti otvoreni za sve ideje koje su dolazile od izlagača i omogućiti im da realiziraju taj dio ponude-ističe direktorica Mesarić dodavši kako su anketirali posjetitelje na Gastru, a ti podaci bit će im smjernice u jačanju manifestacije u sljedećim izdanjima.



-Anketirali smo posjetitelje i kad obradimo podatke i napravimo kompletnu analizu ovogodišnjeg Gastra donijet ćemo prijedlog za iduću godinu kako bi nastojali pojačati ponudu i omogućiti da ručak potraje nešto duže. Još jednom ističem ovo prostorno širenje događanja na Lučićevu ulicu i kroz park izazvalo je pozitivne reakcije ljudi i nastojat ćemo taj koncept razvijati i za druge manifestacije tijekom godine-zaključila je direktorica Turističke zajednice.

Više fotografija donosimo u galeriji.