°C -2

Europski parlament mladih Hrvatske zasjeda u Gorici

22.05.2018.

Redakcija

Krajem tjedna u Velikoj Gorici održava se 14. regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske (EPMH) s temom “Empower, inspire and support”.

Zasjedanju prisustvuje 68 sudionika, što uključuje 38 srednjoškolaca iz Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Rijeke i Zadra uz gostovanje delegacije iz susjednih država Srbije i Bosne i Hercegovine, a u goste stižu i članovi parlamenata iz Ukrajine, Poljske, Švedske, Austrije, Češke i Finske. 

EPMH je dio međunarodne mreže koja djeluje u 33 zemlje Europe s ciljem poticanja mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, a u Hrvatskoj djeluje već 23 godine.

-Oblik zasjedanja slijedi predložak rada u odborima Europskog parlamenta. Naših osam odbora će raspravljati i usvojiti rezolucije o temama vezanim za građanske slobode, prava žena i ravnopravnost spolova, vanjsku politiku, ekonomska i monetarna pitanja, industriju, razvoj i energetsku politiku te ustavna pitanja (teme u prilogu). Time će stvoriti savjetodavne dokumente koji će biti proslijeđeni Europskom parlamentu-poručili su iz Europskog parlamenta mladih Hrvatske.

Otvorenje zasjedanja, stvaranje rezolucije i generalna skupština održat će se u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica od 25. do 27. svibnja. Sve se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i pokroviteljstva Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

 

(foto: arhiva EPHM)