°C 8

EU sredstva za socijalnu skrb u Vrbovec, Dugo Selo i Jasku

11.10.2018.

Maja Peranić

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricem i korisnicima, devet ugovor iz područja socijalne skrbi, ukupne vrijednosti 66,9 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose čak 63,8 milijuna kuna, odnosno 95%. Među korisnicima sredstava je nekoliko centara za socijalnu skrb i drugih ustanova s područja Zagrebačke županije.

Među devet potpisnika ugovora našle su se ustanove socijalne skrbi s područja županije i to: Centar za socijalnu skrb Jastrebarsko, Centar za socijalnu skrb Vrbovec te Centar za rehabilitaciju Stančić iz Dugog Sela s partnerima Gradovima Vrbovec i Dugo Selo te Centrima za socijalnu skrb spomenutih gradova.

Tako će jaskanski Centar dobiti 992 827 kuna za projekt "Poticanje deinstitucionalizacije djece provođenjem mjera obiteljsko pravne zaštite, radom s obiteljima u riziku te poticanje deinstitucionalizacije razvojem udomiteljstva kao usluge kroz poboljšanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Jastrebarsko".

Centar za socijalnu skrb Vrbovec za projekt "Vrb Skrb" dobit će 7 686 015 kuna, a za projekt "Poboljšanje uvjeta za pružanje socijalnih usluga u zajednici/POSUZ" čiji je korisnik Centar za rehabilitaciju Stančić, a partneri Gradovi Dugo Selo i Vrbovec te njihovi centri socijalne skrbi ugovorom je namijenjeno 8 555 460 kuna.

Iz Ministarstva su naglasili kako će, uz pomoć danas ugovorenih sredstava korisnici, obnoviti postojeće te izgraditi nove prostore domova socijalne skrbi ili centara za pružanje usluga u zajednici, a sve s ciljem smanjenja broja institucionaliziranih osoba s invaliditetom te djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Spomenuto će dodatno pridonijeti njihovom procesu uključivanja u zajednicu te pomoći u smanjenju institucionalizacije novih korisnika ovih ustanova.

-Za projekte iz područja socijalne infrastrukture, na raspolaganju nam je 215 milijuna kuna bespovratnog novca iz fondova Europske unije te je do sada ugovoreno 19 projekata, što je predstavlja 40% iskorištenosti raspoloživih sredstava, dok će u drugoj fazi za ulaganja u socijalnu infrastrukturu biti na raspolaganju 665 milijuna kuna. Cilj je unaprijediti proces ugovaranja i ubrzati apsorpciju preostalog iznosa te smo poduzeli niz mjera kao što su pružanje tehničke podrške, održavanje radionica za prijavitelje, pojednostavljenje procedura prijave kako bi prijavitelji bili što uspješniji kod same prijave, ali i realizacije projekta- istaknula je ministrica Žalac.

Osim spomenutih ugovore su danas potpisali i Dječji dom iz Zagreba i Lovrana, Odgojni dom Bedekovčina, Centri za socijalnu skrb Slunj, Krapina te Dom za odrasle osobe Turnić.