°C 1

EU izbori: SDP dobio Ivanić-grad, Zaprešić, Goricu...

27.05.2019.

Juraj Odrčić

Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Tonino Picula, Biljana Borzan, Fred Matić, Romana Jerković, Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Tihomir Lukanić te Valter Flego putnici su za europski parlament, pokazali su rezultati EU izbora u kojima su HDZ i SDP osvojili po četiri mandata, a Suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija te NL Mislava Kolakušića po jedan mandat.

Na izbore je izašlo 29,86% od 3,7 milijuna hrvatskih građana s pravom glasa, a najviše glasova - 244 tisuće, je odnijela lista HDZ-a. Slijedi SDP s 200 tisuća glasova te Suverenisti Ruže Tomašić s 91 tisućom glasova.

Najviše glasova SDP-u

Izborni prag od 5% u Zagrebačkoj županiji prošlo je sedam listi, a najveći broj glasova - gotovo 15 tisuća, osvojio je SDP s potporom 19,31% glasača. Slijedi HDZ s 18,76% glasova te zvijezda izbora Mislav Kolakušić koji je osvojio 9,04% glasova. Suverenisti, koje vodi Ruža Tomašić, osvojili su 8,47%, Marijana Petir 7,17%, Živi zid 6,88%, a Amsterdamska koalicija 5,96%.

Od 272 tisuće građana s pravom glasa u Zagrebačkoj županiji na izbore je izašlo njih 29%.

Najprepoznatljiviji Kolakušić

Birači su na ovim izborima imali mogućnost davanja jednog preferencijalnog glasa, a od svih kandidata najviše birača, njih 5723, je zaokružilo ime Mislava Kolakušića koji je bio nositelj svoje liste. Po broju preferencijalnih glasova slijede ga tri žene - Ruža Tomašić s 5282 glasova, Marijana Petir s 4852 te Biljana Borzan s 4769 glasova. Na petom mjestu je HDZ-ov Karlo Ressler s 4324 preferencijalna glasa.

Jastrebarsko jedini "plavi grad"

U niti jednom gradu u Zagrebačkoj županiji u kojemu HDZ ima svojega gradonačelnika lista HDZ-a nije pobijedila. U Ivanić-gradu, Zaprešiću i Velikoj Gorici, koje vode HDZ-ovi gradonačelnici, pobjedu je odnio SDP. Najuvjerljiviji poraz zabilježio je Javor Bojan Leš u čijem Ivanić-gradu SDP ima 7% poena više od HDZ-a. Jedini "plavi grad" postao je Jastrebarsko gdje je na vlasti SDP-ov Zvonimir Novosel. HDZ je tamo odnio pobjedu s potporom 22,71% birača.

U Dugom Selu, kojega vodi HSLS-ov Nenad Panian, najviše glasova osvojio je SDP. U "nezavisnoj" Svetoj Nedelji najviše glasova dobio je HNS kojega je nosio Davor Nađi. Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline je HNS-ov Hrvoje Košćec, a lista HNS-a je tamo završila na osmom mjestu dok je pobijedio SDP.

Privrženost stranci iz koje dolazi gradonačelnik i listi za koju su glasali jedini su pokazali Samoborci i Vrbovčani. U Vrbovcu kojega vodi Denis Kralj s potporom od 22,77% pobijedio je SDP, a slijedi HDZ s 17,93%. Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i sam je bio na listi Amsterdamske koalicije koja je osvojila 19,56% glasova dok je drugi bio SDP s 19,20%.